Medovik
Elkészítés: nehéz | 20x20 cm forma
Elkészítés: nehéz | 20x20 cm forma
Mézes lapok
Hozzávalók / 20x20 cm forma:
- 40 dkg liszt
- 2 tojás
- 17 dkg akácméz
- 15 dkg cukor
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 11 dkg vaj
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- csipet só, 1 evőkanál víz
Elkészítés:
- A lisztet átszitálom, a tojásokat pedig villával kicsit felverem. A mézet egy magasabb lábosba öntöm és takaréklángon elkezdem melegíteni. Ha már szépen forr, leveszem a tűzről és hozzáadok 1 evőkanál vizet, elkeverem.
- Hozzáadom a cukrot, visszateszem a tűzre és folyamatos kevergetés mellett addig forralom míg kicsit színt kap. Ekkor leveszem a tűzről és hozzákeverem a vajat. Ha feloldódott, hozzáadom a fahéjat és egy nagyobb csipet sót. Beleszórom a szódabikarbónát és pár percig kevergetem, míg sűrűsödik.
- Kiöntöm egy tálba és kevergetve hűtöm. Ha már nem forró, de még meleg, akkor belekeverem a felvert tojásokat, utána több részletben hozzáadom a lisztet is. Két folpack lapot leterítek, ráöntöm a masszát, rúddá formázom és hűtőbe teszem kb 2,5-3 órára.
- Ha letelt a pihenőidő, 8 részre osztom a tésztát és golyókat formázom belőle. Lisztezett sűtőpapíron egyesével kinyújtom a golyókat 20x20 cm-es formára. A tészta legyen nagyon vékony, ha nem tudom annyira nyújtani, vagy elszakadna, az előző golyó levágott részeiből szépen ki lehet pótolni. Közben lisztezzünk gyakran, mert a tészta a méztől kissé ragad.
- 180°C-ra előmelegített sütőben kb 4-5 perc alatt egyesével megsütöm a lapokat. Ha kihűltek, egymásra pakolom, folpackba csomagolom felhasználásig.
Mézes krém
Hozzávalók:
- 75 dkg mascarpone
- 600 ml tejszín
- 6 evőkanál akácméz
- 4 evőkanál porcukor
- 2 csomag zselatin fix
- 2 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
- 15 dkg zsemlemorzsa
- mézes mogyoró
Elkészítés:
- A tejszínt a porcukorral felverem. A mascarponét a mézzel, fűszerkeverékkel csomómentesre kikeverem. A felvert tejszínt a mascarponéhoz adom, rászórom a fixálókat és addig keverem, míg jó sűrű, kenhető krém lesz.
- A zsemlemorzsát serpenyőben barnára pirítom, pici cukorral és fahéjjal fűszerezem. Kihűtöm.
Összeállítás
Hozzávalók:
- 1 evőkanál akácméz
- 4 evőkanál meleg víz
Elkészítés:
- A mézet a meleg vízzel jól elkeverem, ez lesz a szirup, amivel megkenem a lapokat. Tálra teszem az első lapot és egy ecset segítségével megkenem egy kis sziruppal, rákenek egy adag krémet és mehet rá a következő lap. Így rétegezem, míg elfogynak a lapok. A maradék krémmel körbekenem a tortát.
- Beteszem a hűtőbe 1 órára. Utána bevonom a zsemlemorzsával és a mézes mogyoróval díszítem. Hűtőbe teszem a tortát egy éjszakára.