Mézeskalács torta
Elkészítés: közepes | 22 cm torta
Elkészítés: közepes | 22 cm torta
Piskóta torta
Hozzávalók / 22 cm torta:
- 4 tojás
- 25 dkg cukor
- 30 dkg liszt
- 2 dkg kakaópor
- 2,5 dl tej
- 0,75 dl étolaj
- 1 csomag sütőpor
Elkészítés:
- A sütőt előmelegítem 160°C-ra, és egy 22 cm-es kapcsos tortaforma aljára sütőpapírt teszek. A tojásokat szétválasztom. A fehérjét pici sóval háromnegyedig felverem, utána 2 részletben hozzáadom a cukor felét. Fényes fehér habot verek belőle, mintha habcsókot készítenék.
- A cukor másik felét a tojások sárgájával és a tejjel elkezdem kikeverni, közben hozzáadom az olajat. A lisztbe belekeverem a kakaóport, sütőport, és a sárgájás masszába szitálom. Alaposan elkeverem és a fehérjehabbal lazítom, amit óvatosan 3 részletben adok hozzá.
- A masszát a formába töltöm és azonnal a sütőbe teszem. 160°C-on középen kb 50-60 percig sütöm, de a sütőajtót az első 40perc után nyitom csak ki, amikor először tűpróbával ellenőrzöm és ha még ragad a pálcára, akkor letakarom a tortát alufóliával és úgy sütöm tovább.
- Ha készen van kiveszem a sütőből és a formában teljesen kihűtöm.
Mézeskalácsok a receptem alapján, a recepttárban megtalálod
Krém
Hozzávalók:
- 50 dkg mascarpone
- 200 ml tejszín
- 12 dkg méz
- 1 csomag zselatin fix
- fél teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
Elkészítés:
- A tejszínt háromnegyedig felverem és hozzáadom a fixálót.
- A mascarponét a mézzel ízesítem, hozzáadom a fűszerkeveréket. Végül belekeverem a tejszínt.
Összeállítás
- A piskótatorta tetejét egyenesre vágom. A levágott lapot összemorzsolom. A többit 4 részre vágom.
- A lapokat megkenem a krémmel és a tortát is körbekenem. Beteszem a hűtőbe kb 2 órára.
- Mielőtt tálalom díszítem fel a mézeskalácsokkal és ide oda rászórom az elmorzsolt lapot is.