Mézeskalács torta

Elkészítés: közepes | 22 cm torta

Piskóta torta


Hozzávalók / 22 cm torta:

  • 4 tojás
  • 25 dkg cukor
  • 30 dkg liszt
  • 2 dkg kakaópor
  • 2,5 dl tej
  • 0,75 dl étolaj
  • 1 csomag sütőpor

Elkészítés:

  • A sütőt előmelegítem 160°C-ra, és egy 22 cm-es kapcsos tortaforma aljára sütőpapírt teszek. A tojásokat szétválasztom. A fehérjét pici sóval háromnegyedig felverem, utána 2 részletben hozzáadom a cukor felét. Fényes fehér habot verek belőle, mintha habcsókot készítenék.
  • A cukor másik felét a tojások sárgájával és a tejjel elkezdem kikeverni, közben hozzáadom az olajat. A lisztbe belekeverem a kakaóport, sütőport, és a sárgájás masszába szitálom. Alaposan elkeverem és a fehérjehabbal lazítom, amit óvatosan 3 részletben adok hozzá.
  • A masszát a formába töltöm és azonnal a sütőbe teszem. 160°C-on középen kb 50-60 percig sütöm, de a sütőajtót az első 40perc után nyitom csak ki, amikor először tűpróbával ellenőrzöm és ha még ragad a pálcára, akkor letakarom a tortát alufóliával és úgy sütöm tovább.
  • Ha készen van kiveszem a sütőből és a formában teljesen kihűtöm.

Mézeskalácsok a receptem alapján, a recepttárban megtalálod


Krém


Hozzávalók:

  • 50 dkg mascarpone
  • 200 ml tejszín
  • 12 dkg méz
  • 1 csomag zselatin fix
  • fél teáskanál mézeskalács fűszerkeverék

Elkészítés:

  • A tejszínt háromnegyedig felverem és hozzáadom a fixálót.
  • A mascarponét a mézzel ízesítem, hozzáadom a fűszerkeveréket. Végül belekeverem a tejszínt.

Összeállítás


  • A piskótatorta tetejét egyenesre vágom. A levágott lapot összemorzsolom. A többit 4 részre vágom.
  • A lapokat megkenem a krémmel és a tortát is körbekenem. Beteszem a hűtőbe kb 2 órára.
  • Mielőtt tálalom díszítem fel a mézeskalácsokkal és ide oda rászórom az elmorzsolt lapot is.

További képek