Mini habos isler
Elkészítés: közepes | kb 50 db
Elkészítés: közepes | kb 50 db
Linzer alap
Hozzávalók / kb 50 db:
- 60 dkg liszt
- 40 dkg hideg vaj kockázva
- 20 dkg átszitált porcukor
- 2 tojás
- 2 citrom héja
- 2 evőkanál hideg víz
- 30 dkg tejcsokoládé
Elkészítés:
- A lisztet összekeverem a porcukorral és ráreszelem a citromok héját. Beleteszem a hideg vaj kockákat és gyors mozdulatokkal elmorzsolom.
- Hozzáadok 2 tojássárgáját és 2 evőkanál hideg vizet. Gyorsan összeállítom a tésztát, figyelek ne melegedjen fel. Beteszem a hűtőbe kb 1 órára.
- Enyhén lisztezett deszkán 3-4 mm vastagra kinyújtom és kis korongokat (3cm) szaggatok belőle. Sütőpapírozott tepsibe pakolom és 180°C-ra előmelegített sütőben (alsó-felső sütéssel középen) kb 8 perc alatt megsütöm. Ha elkezd kicsit barnulni a széle, már kész is.
- A tejcsokoládéból kiveszek egy maroknyit, a többit 2 evőkanál étolajjal mikróban megolvasztom. Simára keverem, közben hozzáadom a maradék csokoládét és a kihült korongok felét csokiba mártom.
Hab
Hozzávalók:
- 6 tojásfehérje
- 38 dkg cukor
- 150 ml víz
- pici citromlé
Elkészítés:
- A cukrot és a vizet összeöntöm, és takarékon felteszem főni. Forrástól számított 10 percig hagyom sűrűsödni. Lezárom, közben a szoba hőmérsékletű tojásfehérjéket pici sóval háromnegyedig felverem.
- Hozzákeverem a citromlevet is. Vékony sugárban állandó keverés mellett hozzácsurgatom a szirupot és addig keverem a mixerrel, míg langyos lesz és fényes, kemény vágható habot kapok.
- Habzsákba csillagfejet teszek, betöltöm a krémet és a sima korongokra nyomom a krémet. Ráteszem a csokis kalapokat és hűtőbe teszem tálalásig.
Tippek
- A linzereket csak addig sütöm, míg picit elkezd barnulni a széle. Ez max 8 perc 180°C-on. A sütési idő eltérő lehet sütőnként, ezért figyeljük, ahogy elkezd a széle barnulni, gyorsan vegyük is ki a sütőből. Kb 2-3 perc állás után pedig rakjuk rácsra hülni. Ne rakosgassuk forrón, mert eltörik.