Mozart szelet
Elkészítés: közepes | 22x30 cm tepsi
Elkészítés: közepes | 22x30 cm tepsi
Kakaós piskóta
Hozzávalók / 22x30 cm tepsi:
- 7 tojás
- 7 evőkanál cukor
- 5 evőkanál liszt
- 2 evőkanál kakaópor
- 2 evőkanál presso kávé
Elkészítés:
- A tojásokat szétválasztom, a fehérjét pici sóval keményre felverem. A sárgáját a cukorral fehéredésig keverem, hozzáadom a kávét és a kakaóport.
- Beleforgatom a fehérjés rész felét és rászitálom a lisztet, jól elkeverem, ezután hozzáadom a maradék fehérjét is. 22x30 cm-es sütőpapírral bélelt tepsibe öntöm és 180°C-os sütőben (alsó felső sütéssel, középen) megsütöm. Tűpróbával ellenőrzöm, kihűtöm.
Pisztáciás piskóta
Hozzávalók:
- 3 tojás
- 2,5 dkg darált natúr pisztácia
- 3 evőkanál cukor
Elkészítés:
- A tojásokat szétválasztom, a fehérjét pici sóval keményre felverem. A sárgáját a cukorral jól kikeverem, óvatosan a fehérjéhez forgatom és rászórom a pisztáciát. Alaposan összekeverem és 22x30 cm tepsiben 180°C-on 5-6 perc alatt megsütöm. Kihűtöm.
Vajkrém
Hozzávalók:
- 35 dkg puha vaj
- 10 dkg porcukor
- 10 dkg tejcsokoládé
- 3 dkg sárga marcipán
- 15 dkg fehér marcipán
Elkészítés:
- A puha vajat kikeverem a porcukorral és 2 felé osztom a krémet. Az egyikbe belereszelem a sárga marcipánt és mixerrel amennyire csak tudom simára keverem.
- A másik krémhez a tejcsokit mikróban megolvasztom 1,5 evőkanál étolajjal és mikor szobahőmérsékletűre hűlt, akkor keverem a vajhoz.
Összeállítás
- A kakaós piskótát ketté vágom, az egyiket tálcára teszem és négyszögletű tartót helyezek köré. Megkenem a csokis krémmel és ráhelyezem a pisztáciás lapot.
- A fehér marcipánt porcukrozott deszkán a sütemény méretére kinyújtom és a pisztáciás piskótára helyezem. Ezt megkenem a marcipános krémmel és ráteszem a második kakaós-kávés lapot a tetejére.
Bevonómáz
Hozzávalók:
- 10 dkg vaj
- 10 dkg kristálycukor
- 5 dkg kakaópor
- 1,5 dl tej
- 10 dkg fehércsokoládé
- 1 evőkanál étolaj
Elkészítés:
- A fehércsokoládét 1 evőkanál étolajjal mikróban megolvasztom, simára keverem és leöntöm a sütemény tetejét. Beteszem a hűtőbe és ha megkötött, ráöntöm a csokoládés mázat.
- Ehhez a vajat összemelegítem a cukorral, tejjel és a kakaóporral. Addig melegítem és kevergetem, amíg a cukor feloldódik. Hagyom szoba hőmérsékletűre hűlni, időnként átkeverem, és a fehércsokis rész tetejére öntöm.