Nosztalgia puncsszelet
Elkészítés: könnyű | 16-18 szelet
Elkészítés: könnyű | 16-18 szelet
Piskóták
Hozzávalók / 16-18 szelet:
- 14 tojás
- 14 evőkanál cukor
- 14 evőkanál liszt
Elkészítés:
- Először elkészítem a töltő piskótát 7 tojásból, ezt fogom majd összedarabolni a puncsos részhez. 7 tojást szétválasztok, a fehérjéket pici sóval keményre felverem, a sárgáját 7 evőkanál cukorral fehéredésig keverem, utána a fehérjéhez adom.
- Beleszitálok 7 evőkanál lisztet és alaposan elkeverem. A sütőt előmelegítem 180°C-ra, és a masszát egy sütőpapírozott 22x30 cm tepsiben sütöm meg. Tűpróbával ellenőrzöm és kihűtöm.
- A másik piskótát ugyanígy elkészítem, csak ezt egy nagy 33x40 cm-es tepsiben sütöm meg. Ha kihűlt ezt a nagy lapot majd félbevágom.
Puncsos rész
Hozzávalók:
- 300 ml víz
- 20 dkg cukor
- 12 db babapiskóta
- 2 evőkanál kakaópor
- 6 dkg porcukor
- 6 evőkanál sárgabaracklekvár
- 1 dl tej
- 7 dkg puha vaj
- 1 pici üveg rumaroma, piros ételfesték
- 5-5 dkg mazsola/aszalt narancshéj
Elkészítés:
- A vízből és cukorból szirupot főzök. Ha már nem forró, adok hozzá fél üveg rumaromát és pici piros ételfestéket. A töltő piskótát pici darabokra tépkedem és leöntöm a szirup felével.
- Hozzáadom a puha vajat, kakaóport, lekvárt, porcukrot és a maradék rumot. Annyi tejet adok hozzá, hogy kissé lucskos legyen. A babapiskótákat kisebb darabokra vágom és leöntöm a maradék sziruppal. Belekeverem a masszába, hozzáadom a mazsolát, narancshéjat és készen is van a töltő rész.
- A nagyobb piskótát félbevágom és állítható négyszögletű karimát teszek köré. Egyenletesen eloszlatom rajta a puncsos masszát és befedem a másik lappal. Letakarom és lesúlyozom. Hűtőbe teszem 6-7 órára.
Habcsók máz
Hozzávalók:
- 1 szoba hőmérsékletű tojásfehérje (L)
- 5 dkg kristálycukor
- 5 g étkezési keményítő
- 4 dkg porcukor
- piros gél ételfesték, pár csepp citromlé
Elkészítés:
- A fehérjét pici sóval és pár csepp citromlével keményre felverem. A kristálycukrot két részletben hozzáadom és addig keverem, míg fényes kemény massza lesz. Hozzákeverek egy pici gél ételfestéket.
- A porcukrot és a keményítőt átszitálom és a masszába forgatom. A massza háromnegyedét a sütemény tetejére kenem, a maradékot habzsákba töltöm és becsíkozom vele a tetejét. Hűtőbe teszem tálalásig.
Tippek
- A tetejére eredetileg fondant kerül, de én a puha habcsókmázat sokkal jobban kedvelem. Így nehezebb szeletelni, de szerintem finomabb.
- Ahhoz, hogy szépen mutasson 1 tojásból készült habcsókmáz is elegendő, de én dupla adagot készítettem a süteményhez, mert vastagabb bevonatot szerettem volna. Így a máz receptben szereplő mennyiségeknek vedd a dupláját!