Nosztalgia puncsszelet

Elkészítés: könnyű | 16-18 szelet

Piskóták


Hozzávalók / 16-18 szelet:

  • 14 tojás
  • 14 evőkanál cukor
  • 14 evőkanál liszt

Elkészítés:

  • Először elkészítem a töltő piskótát 7 tojásból, ezt fogom majd összedarabolni a puncsos részhez. 7 tojást szétválasztok, a fehérjéket pici sóval keményre felverem, a sárgáját 7 evőkanál cukorral fehéredésig keverem, utána a fehérjéhez adom.
  • Beleszitálok 7 evőkanál lisztet és alaposan elkeverem. A sütőt előmelegítem 180°C-ra, és a masszát egy sütőpapírozott 22x30 cm tepsiben sütöm meg. Tűpróbával ellenőrzöm és kihűtöm.
  • A másik piskótát ugyanígy elkészítem, csak ezt egy nagy 33x40 cm-es tepsiben sütöm meg. Ha kihűlt ezt a nagy lapot majd félbevágom.

Puncsos rész


Hozzávalók:

  • 300 ml víz
  • 20 dkg cukor
  • 12 db babapiskóta
  • 2 evőkanál kakaópor
  • 6 dkg porcukor
  • 6 evőkanál sárgabaracklekvár
  • 1 dl tej
  • 7 dkg puha vaj
  • 1 pici üveg rumaroma, piros ételfesték
  • 5-5 dkg mazsola/aszalt narancshéj

Elkészítés:

  • A vízből és cukorból szirupot főzök. Ha már nem forró, adok hozzá fél üveg rumaromát és pici piros ételfestéket. A töltő piskótát pici darabokra tépkedem és leöntöm a szirup felével.
  • Hozzáadom a puha vajat, kakaóport, lekvárt, porcukrot és a maradék rumot. Annyi tejet adok hozzá, hogy kissé lucskos legyen. A babapiskótákat kisebb darabokra vágom és leöntöm a maradék sziruppal. Belekeverem a masszába, hozzáadom a mazsolát, narancshéjat és készen is van a töltő rész.
  • A nagyobb piskótát félbevágom és állítható négyszögletű karimát teszek köré. Egyenletesen eloszlatom rajta a puncsos masszát és befedem a másik lappal. Letakarom és lesúlyozom. Hűtőbe teszem 6-7 órára.

Habcsók máz


Hozzávalók:

  • 1 szoba hőmérsékletű tojásfehérje (L)
  • 5 dkg kristálycukor
  • 5 g étkezési keményítő
  • 4 dkg porcukor
  • piros gél ételfesték, pár csepp citromlé

Elkészítés:

  • A fehérjét pici sóval és pár csepp citromlével keményre felverem. A kristálycukrot két részletben hozzáadom és addig keverem, míg fényes kemény massza lesz. Hozzákeverek egy pici gél ételfestéket.
  • A porcukrot és a keményítőt átszitálom és a masszába forgatom. A massza háromnegyedét a sütemény tetejére kenem, a maradékot habzsákba töltöm és becsíkozom vele a tetejét. Hűtőbe teszem tálalásig.

Tippek


  • A tetejére eredetileg fondant kerül, de én a puha habcsókmázat sokkal jobban kedvelem. Így nehezebb szeletelni, de szerintem finomabb.
  • Ahhoz, hogy szépen mutasson 1 tojásból készült habcsókmáz is elegendő, de én dupla adagot készítettem a süteményhez, mert vastagabb bevonatot szerettem volna. Így a máz receptben szereplő mennyiségeknek vedd a dupláját!

További képek