Omlós tésztájú almás pite
Elkészítés: könnyű | 30x40 cm tepsi
Elkészítés: könnyű | 30x40 cm tepsi
Tészta
Hozzávalók / 30x40 cm tepsi:
- 65 dkg liszt (40 dkg sima +25 dkg rétesliszt)
- 45 dkg margarin/vaj
- 22 dkg cukor
- 2 tojássárgája + 1 egész tojás a tetejére
- 1 csomag sütőpor
- 1 citrom héja
Elkészítés:
- Hozzávalókból összeállítom a tésztát és folpackba csomagolva fél órát pihentetem a hűtőben.
Töltelék
Hozzávalók:
- 2,5 kg alma
- 10 dkg cukor
- 2 evőkanál fahéj
- 3 evőkanál búzadara
Elkészítés:
- Az almákat meghámozom, lereszelem és ha kicsit állt, kézzel kinyomkodom a levét. Ízesítem a fahéjjal, cukorral és összeforgatom a búzadarával.
Összeállítás
- Tésztát 2 részre osztom. Az egyiket kinyújtom és egy 30x40 cm-es sütőpapíros tepsibe helyezem, villával megszurkálom. Elősütőm 180°C-on 8 percig.
- Ráhelyezem a tölteléket és befedem a másik kinyújtott lappal. Megszurkálom és megkenem a tojással.
- Visszateszem a 180°C-os sütőbe max 20-25 percre, de figyelni kell ha szép világosbarna a teteje akkor már kész.
Tippek
- Vajjal és margarinnal készítve is finom omlós marad még másnap is. Én fele margarinnal fele vajjal szoktam készíteni.