Oroszkrém torta
Elkészítés: könnyű | 20 cm-es torta
Elkészítés: könnyű | 20 cm-es torta
Piskóta
Hozzávalók / 20 cm-es torta:
- 8 tojás
- 8 evőkanál cukor
- 8 evőkanál liszt
Elkészítés:
- Egy 20cm-es formát előkészítek és előmelegítem a sütőt 170°C-ra. A fehérjéket pici sóval keményre felverem, a sárgáját a cukorral kikeverem, majd óvatosan belekeverem a fehérjehabot.
- Rászitálom a lisztet és óvatosan elkeverem. A formába töltöm és kb 30 perc alatt készre sütöm. Tűpróbával ellenőrzöm, kihűtöm és 3 szeletbe vágom.
- A felső lapból egy picit levágok és összeaprítom, ezzel fogom bevonni a tortát kívülről.
Krém
Hozzávalók:
- 7 tojás sárgája
- 7 evőkanál cukor
- 700 ml tejszín
- 10 lap zselatin
- 1 teáskanál vanília kivonat
- 10 dkg mazsola és 10 dkg narancshéj
- + 200 ml tejszín és 1 marék narancshéj díszítésnek
Elkészítés:
- A narancshéjat és a mazsolát rumba áztatom. A zselatin lapokat hideg vízbe beáztatom, közben a tojások sárgáját a cukorral, vaníliával kikeverem és hozzáadok 200 ml tejszínt. Gőz felett folyamatos kevergetés mellett csípősre melegítem. Leveszem a tűzről és hozzáadom egyesével a kinyomkodott zselatin lapokat.
- Ahogy elkezd kicsit sűrűsödni, és már szobahőmérsékletűre hült, az 500 ml tejszínt felverem és a krémhez adom. Egy állítható formába alulra teszek egy piskótalapot, megszórom a rumos gyümölcsök felével és ráöntök egy adag krémet.
- Erre ráteszem a következő lapot és rászórom a maradék gyümölcsöt. Ráöntök egy adag krémet és ráteszem az utolsó lapot. Ráöntöm a maradék krémet és hűtőbe teszem egy egész éjszakára.
- Másnap kiveszem a formából, felverem a tejszínt pici porcukorral és bevonom a tortát. Az összeaprított piskótát körben rányomkodom. Tetejére halmokat teszek és megszórom narancshéjjal. Hűtőbe teszem tálalásig.