Oroszlán torta
Elkészítés: nehéz | 20 cm torta
Elkészítés: nehéz | 20 cm torta
Kakaós alap
Hozzávalók / 20 cm torta:
- 4 tojás
- 30 dkg liszt
- 25 dkg cukor
- 2 dkg kakaópor
- 2,5 dl tej
- 0,75 dl étolaj
- 1 csomag sütőpor
Elkészítés:
- A tojásokat szétválasztom. A fehérjét pici sóval háromnegyedig felverem, majd hozzáadom a cukor felét több részletben. Fényes, kemény habot verek belőle. A sárgáját a többi cukorral kikeverem, majd hozzáadom az olajat, tejet.
- Beleszitálom a lisztet, sütőport, kakaóport, és a fehérjehabbal fellazítom. 20 cm-es sütőpapírral bélelt magas tortaformába öntöm és 160°C-ra előmelegített sütőben (alsó-felső sütéssel középen) kb 1 órát sütöm. Félidőben alufóliával letakarom, hogy a közepe is tökéletesen átsüljön. Tűpróbával ellenőrzöm, kihűtöm és 3 szeletbe vágom.
Túrós krém
Hozzávalók:
- 50 dkg krémes túró
- 20 dkg porcukor
- 200 ml tejszín
- 1 citrom leve és héja
- 4 lap zselatin
Elkészítés:
- A lapzselatint hideg vízbe beáztatom. A túrókrémet összekeverem a porcukorral, citrom héjával és kb 1,5 evőkanál citromlével. A tejszínt felverem és a túrókrémbe keverem.
- A zselatinlapokat kinyomkodom és egy kicsi lábosban felteszem melegedni, de éppen csak addig, amíg felolvad. Adok hozzá 3 evőkanál túrókrémet, csomómentesre elkeverem és beleöntöm a többi krémbe. Miután elkevertem, a krémet kettéosztom.
- Az egyik piskótalapot magas formába állítom, ráöntöm a fele krémet, erre jön egy újabb lap és ráöntöm a maradék krémet. Lefedem a harmadik lap piskótával és hűtőbe teszem 2 órára.
Vajkrém burkolat
Hozzávalók:
- 30 dkg puha vaj
- 250 ml sűrített tej
Elkészítés:
- A vajat habosra keverem, beleöntöm a sűrített tejet és nagyon alaposan elkeverem. A behűtött tortát kiveszem a formából és alaposan, mindenhol körbekenem a vajkrémmel, majd behűtőm újabb 1-2 órára.
Fondant bevonó és díszítés
Hozzávalók:
- 50 dkg sárga fondant
- 10 dkg fehér fondant
- 15 dkg puha vaj
- 4 evőkanál porcukor
- 3 evőkanál kakaópor
- fekete gél ételfesték
Elkészítés:
- A fondantokat formázhatóvá gyúrom enyhén keményítőzőtt deszkán. A sárgából egy nagy kőrt nyújtok és beterítem vele a behűtőtt tortát. Szépen elsimítom a szélein és levágom a felesleget. Megformázom a két fület is és fogpiszkálót szúrok bele.
- A fehér fondantból kivágok 2 szemet és a pofáját. Egy pici fehér fondantot fekete ételfestékkel megszínezek, ebből kiszúrom a szemei belsejét, a pofája körüli részt és a szemöldököt.
- Ha megvagyok a formázással, a puha vajat a porcukorral habosra keverem, beleszórom a kakaót és teljesen simára, csomómentesre keverem. Fűnyomó fejet előkészítek habzsákba, a krémet beletöltöm és körbe díszítem a krémmel a tortát, ez lesz az oroszlán sörénye. Beleszúrom a két fülét és hűtőbe teszem tálalásig.