Ostoros kalács
Elkészítés: könnyű | 1 kalács
Elkészítés: könnyű | 1 kalács
Krém
Hozzávalók / 1 kalács:
- 10 dkg puha vaj
- 8 dkg porcukor
- 2 evőkanál kakaópor
Elkészítés:
- A vajat összekeverem a cukorral és a kakaóporral, félreteszem, míg elkészítem a kalácstésztát.
Hozzávalók
Hozzávalók:
- 35 dkg liszt
- 2 dl tej
- 2 tojássárgája + 1 a kenéshez
- 2,5 dkg élesztő
- 8 dkg cukor
- 5 dkg puha vaj
Elkészítés:
- A tejbe beleteszem a cukrot és meglangyosítom. Belemorzsolom az élesztőt és hagyom felfutni.
- A lisztet átszitálom és beleteszem a felfutott élesztőt, tojássárgáját és összeállítom a tésztát. Ha szépen összeállt, hozzáadom a puha vajat és tovább dagasztom. További lisztezés nélkül dagasztom a tésztát kb 10 percen át, szépen össze fog állni.
- Egy tálba teszem és letakarva egy órán keresztül a duplájára kelesztem.
- Ha megkelt, picit lisztezett deszkán átgyúrom. Súlyát lemérem és 3 felé osztom. A részeket téglalap alakúra, vékonyra kinyújtom és megkenem az előkészített krémmel. Feltekerem a rudakat, összeillesztem egyik végénél és befonom. Kivajazott, kilisztezett 11x30 cm kenyérformába teszem.
- Lekenem tojássárgájával és ameddig a sütő bemelegszik, addig kelesztem. 180°C-os sütőben, (alsó-felső sütéssel középen) kb 30 percig sütöm. Félidőben alufóliával letakarom. Tűpróbával ellenőrzöm.