Ostoros kalács

Elkészítés: könnyű | 1 kalács

Krém


Hozzávalók / 1 kalács:

  • 10 dkg puha vaj
  • 8 dkg porcukor
  • 2 evőkanál kakaópor

Elkészítés:

  • A vajat összekeverem a cukorral és a kakaóporral, félreteszem, míg elkészítem a kalácstésztát.

Hozzávalók


Hozzávalók:

  • 35 dkg liszt
  • 2 dl tej
  • 2 tojássárgája + 1 a kenéshez
  • 2,5 dkg élesztő
  • 8 dkg cukor
  • 5 dkg puha vaj

Elkészítés:

  • A tejbe beleteszem a cukrot és meglangyosítom. Belemorzsolom az élesztőt és hagyom felfutni.
  • A lisztet átszitálom és beleteszem a felfutott élesztőt, tojássárgáját és összeállítom a tésztát. Ha szépen összeállt, hozzáadom a puha vajat és tovább dagasztom. További lisztezés nélkül dagasztom a tésztát kb 10 percen át, szépen össze fog állni.
  • Egy tálba teszem és letakarva egy órán keresztül a duplájára kelesztem.
  • Ha megkelt, picit lisztezett deszkán átgyúrom. Súlyát lemérem és 3 felé osztom. A részeket téglalap alakúra, vékonyra kinyújtom és megkenem az előkészített krémmel. Feltekerem a rudakat, összeillesztem egyik végénél és befonom. Kivajazott, kilisztezett 11x30 cm kenyérformába teszem.
  • Lekenem tojássárgájával és ameddig a sütő bemelegszik, addig kelesztem. 180°C-os sütőben, (alsó-felső sütéssel középen) kb 30 percig sütöm. Félidőben alufóliával letakarom. Tűpróbával ellenőrzöm.

További képek