Portokalopita - görög narancsos desszert

Elkészítés: könnyű | 25x35 cm tepsi

Szirup


Hozzávalók / 25x35 cm tepsi:

  • 2 dl narancslé
  • 3 dl víz
  • 25 dkg cukor
  • 1 fahéjrúd + 2 db szegfűszeg

Elkészítés:

  • Minden hozzávalót egy kis lábosba teszek és kb 15 percen keresztül összeforralom. Ha kész, kiveszem a fahéjrudat és a szegfűszeget.

Alap


Hozzávalók:

  • 7 tojás
  • 3 csomag réteslap kb 510g
  • 40 dkg görögjoghurt
  • 1 dl tej
  • 20 dkg cukor
  • 200 ml olaj
  • 1 dl narancslé
  • 1 csomag sütőpor
  • 15 dkg mazsola
  • 5 dkg aszalt narancshéj
  • 5 dkg búzadara
  • 2 narancs negyed szeletekre vágva

Elkészítés:

  • A réteslapokat picike darabokra tépdesem. Közben a tojásokat kikeverem a cukorral, hozzáadom a joghurtot, búzadarát, sütőport, tejet, olajat, narancslevet. Belekeverem a narancshéjat és a mazsolát és apránként hozzáadagolom a széttépkedett rétest.
  • Egy 25x35 cm-es tepsit kivajazok és beleöntöm a masszát. Tetejét kirakom apróra vágott naranccsal. 180°C-ra előmelegített sütőben kb 40-45 percig sütöm, tűpróbával ellenőrzöm. Még forrón a tepsiben bevágom a szeleteket és nyakon öntöm a sziruppal. Hagyom kihűlni és 1-2 órát állni, utána tálalom.

Tippek


  • Ezt a receptet minimum 25x35 cm-es vagy ennél kicsit nagyobb tepsiben készítsük el, hogy ne legyen túl magas a sütemény, akkor tudja jól átjárni majd a szirup.

További képek