Portokalopita - görög narancsos desszert
Elkészítés: könnyű | 25x35 cm tepsi
Elkészítés: könnyű | 25x35 cm tepsi
Szirup
Hozzávalók / 25x35 cm tepsi:
- 2 dl narancslé
- 3 dl víz
- 25 dkg cukor
- 1 fahéjrúd + 2 db szegfűszeg
Elkészítés:
- Minden hozzávalót egy kis lábosba teszek és kb 15 percen keresztül összeforralom. Ha kész, kiveszem a fahéjrudat és a szegfűszeget.
Alap
Hozzávalók:
- 7 tojás
- 3 csomag réteslap kb 510g
- 40 dkg görögjoghurt
- 1 dl tej
- 20 dkg cukor
- 200 ml olaj
- 1 dl narancslé
- 1 csomag sütőpor
- 15 dkg mazsola
- 5 dkg aszalt narancshéj
- 5 dkg búzadara
- 2 narancs negyed szeletekre vágva
Elkészítés:
- A réteslapokat picike darabokra tépdesem. Közben a tojásokat kikeverem a cukorral, hozzáadom a joghurtot, búzadarát, sütőport, tejet, olajat, narancslevet. Belekeverem a narancshéjat és a mazsolát és apránként hozzáadagolom a széttépkedett rétest.
- Egy 25x35 cm-es tepsit kivajazok és beleöntöm a masszát. Tetejét kirakom apróra vágott naranccsal. 180°C-ra előmelegített sütőben kb 40-45 percig sütöm, tűpróbával ellenőrzöm. Még forrón a tepsiben bevágom a szeleteket és nyakon öntöm a sziruppal. Hagyom kihűlni és 1-2 órát állni, utána tálalom.
Tippek
- Ezt a receptet minimum 25x35 cm-es vagy ennél kicsit nagyobb tepsiben készítsük el, hogy ne legyen túl magas a sütemény, akkor tudja jól átjárni majd a szirup.