Pozsonyi Kifli

Elkészítés: könnyű | kb 26 db

Kifli tészta


Hozzávalók / kb 26 db:

  • 45 dkg liszt
  • 2 tojás
  • 6 dkg cukor + 1 csomag vaníliás cukor
  • 20 dkg puha margarin / vaj
  • 1 citrom héja
  • 2,5 dkg élesztő + 1,5 dl langyos tej

Elkészítés:

  • A tejet meglangyosítom a vaníliás cukorral és felfuttatom benne az élesztőt.
  • A lisztbe belekeverem a cukrot, citrom héját és a puha vajjal/margarinnal elmorzsolom.
  • Hozzáadom a felfuttatott élesztőt és 1 tojássárgáját. A többit elteszem a kenésekhez.
  • Összegyúrom és letakarva fél órát kelesztem.
  • A megkelt tésztából 25-26 db golyót formázom kb 3,5-4 dkg közöttieket. Ovális formájúra kinyújtom a golyókat.

Mákos meggyes töltelék


Hozzávalók:

  • 3 dl tej
  • 30 dkg darált mák
  • 15 dkg cukor
  • 5 dkg búzadara
  • 1 citrom héja
  • 1 kis üveg meggybefőtt

Elkészítés:

  • A tejet felforrósítom a cukorral, beleszórom a búzadarát, pár percig keverem utána leforrázom a darált mákot a keverékkel.
  • Belereszelem a citrom héját, hozzáadom a meggyet, és a levéből 3 evőkanálnyit. Kihűtöm.

Összeállítás


  • A tojásfehérjét villával kicsit felverem. A tésztalapokra vízszintes csíkban egy teáskanálnyi tölteléket teszek. Lekenem a töltelék körül fehérjével és összehajtom.
  • Sütőpapíros tepsibe pakolom a kifliket és megkenem tojássárgájával. Meleg helyen kb 15-20 percet pihentetem.
  • Ha letelt az idő, a kifliket ezúttal fehérjével kenem le és hideg helyre teszem újabb 20 percre, azután 180°C-ra előmelegített sütőben szép barnára sütöm őket.