Pozsonyi Kifli
Elkészítés: könnyű | kb 26 db
Elkészítés: könnyű | kb 26 db
Kifli tészta
Hozzávalók / kb 26 db:
- 45 dkg liszt
- 2 tojás
- 6 dkg cukor + 1 csomag vaníliás cukor
- 20 dkg puha margarin / vaj
- 1 citrom héja
- 2,5 dkg élesztő + 1,5 dl langyos tej
Elkészítés:
- A tejet meglangyosítom a vaníliás cukorral és felfuttatom benne az élesztőt.
- A lisztbe belekeverem a cukrot, citrom héját és a puha vajjal/margarinnal elmorzsolom.
- Hozzáadom a felfuttatott élesztőt és 1 tojássárgáját. A többit elteszem a kenésekhez.
- Összegyúrom és letakarva fél órát kelesztem.
- A megkelt tésztából 25-26 db golyót formázom kb 3,5-4 dkg közöttieket. Ovális formájúra kinyújtom a golyókat.
Mákos meggyes töltelék
Hozzávalók:
- 3 dl tej
- 30 dkg darált mák
- 15 dkg cukor
- 5 dkg búzadara
- 1 citrom héja
- 1 kis üveg meggybefőtt
Elkészítés:
- A tejet felforrósítom a cukorral, beleszórom a búzadarát, pár percig keverem utána leforrázom a darált mákot a keverékkel.
- Belereszelem a citrom héját, hozzáadom a meggyet, és a levéből 3 evőkanálnyit. Kihűtöm.
Összeállítás
- A tojásfehérjét villával kicsit felverem. A tésztalapokra vízszintes csíkban egy teáskanálnyi tölteléket teszek. Lekenem a töltelék körül fehérjével és összehajtom.
- Sütőpapíros tepsibe pakolom a kifliket és megkenem tojássárgájával. Meleg helyen kb 15-20 percet pihentetem.
- Ha letelt az idő, a kifliket ezúttal fehérjével kenem le és hideg helyre teszem újabb 20 percre, azután 180°C-ra előmelegített sütőben szép barnára sütöm őket.