Puncs alagút
Elkészítés: könnyű | 1 özgerinc forma
Elkészítés: könnyű | 1 özgerinc forma
Piskóták
Hozzávalók / 1 özgerinc forma:
- 9 tojás
- 9 evőkanál cukor
- 9 evőkanál liszt
Elkészítés:
- Először készítek egy 5 tojásos piskótát, melyet a legnagyobb tepsimben sütök meg, ezzel fogom kibélelni az őzgerinc formát és az alapját. Ehhez szétválasztom a tojásokat, a fehérjéket pici sóval keményre felverem.
- A sárgáját a cukorral kikeverem, elegyítem a fehérjével és hozzászitálom a lisztet. Alaposan elkeverem és egy nagy tepsiben, sütőpapíron elterítem. 180°C-ra előmelegített sütőben megsütöm. Ha kihűlt formára vágom és levágok egy csíkot az aljának is. A többit összedarabolom.
- A maradék 4 tojásból ugyanígy egy piskótát készítek, de ezt egy kisebb tepsiben sütöm meg. Ha kihűlt, összedarabolom ezt a piskótát a töltelékhez. Az őzgerinc formába beleillesztem a piskótalapot.
Töltelék
Hozzávalók:
- az összeszaggatott piskóta
- 5 dkg mazsola
- 5 dkg narancshéj
- 4 evőkanál rum/aroma
- 7 dkg puha vaj
- 2 evőkanál sárgabaracklekvár
- 5 dkg porcukor
- 2 dkg kakaópor
- 3 dkg kókuszreszelék
Elkészítés:
- A mazsolát és a narancshéjat összedarabolom és a rumba beáztatom. A piskótához teszem a vajat, lekvárt, porcukrot, kókuszt, kakaóport és beleöntöm a rummal együtt a gyümölcsöket. Összegyúrom a tésztát és az őzgerincben lévő piskótára nyomkodom. Lefedem a piskótalappal és jól lenyomkodom. Hűtőbe teszem 4-5 órára.
Máz
Hozzávalók:
- 15 dkg vaj
- 6 dkg cukor
- 50 ml tej
- 1 csomag főzés néküli puncs pudingpor
- maroknyi kókuszreszelék
Elkészítés:
- A cukrot, vajat és a tejet gőz felett összemelegítem. Ha teljesen felolvadtak, leveszem a tűzről és hozzáadom a pudingport. Addig keverem, míg teljesen csomómentes lesz. Ha már langyosabbra hűlt, a tálra borított őzgerinc tetején elkenem. Kókuszreszelékkel leszórom és tálalásig hűtőben tartom.