Retró grízes kocka
Elkészítés: könnyű | 22x30 cm tepsi
Elkészítés: könnyű | 22x30 cm tepsi
Kakaós alap
Hozzávalók / 22x30 cm tepsi:
- 4 tojás
- 4 evőkanál cukor
- 2 evőkanál liszt
- 2 evőkanál kakaópor
Elkészítés:
- A tojásokat szétválasztom, a fehérjéket pici sóval keményre felverem. A sárgájákat a cukorral jól kikeverem, a fehérjével óvatosan fellazítom.
- Rászitálom a lisztet, kakaóport és alaposan elkeverem. 22x30 cm-es sütőpapírozott tepsibe öntöm és 170°C-ra előmelegített sütőben megsütöm. Kihűtöm.
Grízes krém
Hozzávalók:
- 5 dl tej
- 6 evőkanál búzadara
- 20 dkg kristálycukor
- 20 dkg teavaj
- 1 üveg barackbefőtt
Elkészítés:
- A tejbe beleszórom a búzadarát és takaréklángon folyamatos kevergetés mellett elkezdem besűríteni. Mikor látom, hogy már jól sűrűsödik, hozzáöntöm a cukrot és alaposan elkeverem. Kiöntöm egy tálba és teljesen kihűtöm.
- A barackot pici kockákra vágom, a teavajat pedig kihabosítom. Több részletben hozzáadom a kihűlt grízt és teljesen simára mixelem.
Összeállítás
- A kihűlt piskótalapot egy tálcára teszem, köré állítható karimát teszek. Megkenem a grízes krémmel és megszórom a barackkal. A barackdarabokat a krémbe nyomkodom és beteszem a hűtőbe minimum 2-3 órára, utána kockákra vágom.
Tippek
- Más befőttet is használhatunk, ami épp van otthon, meggyel is nagyon finom!