Ribizlis túrótorta
Elkészítés: közepes | 12 szelet
Elkészítés: közepes | 12 szelet
Piskóta
Hozzávalók / 12 szelet:
- 2 tojás
- ½ csomag sütőpor
- 18 dkg liszt
- 15 dkg cukor
- 80 ml olaj
- 80 ml tej
Elkészítés:
- Tojásokat szétválasztom, fehérjét kis sóval keményre felverem.
- Sárgáját a cukorral fehéredésig keverem, hozzáteszem az olajat és a tejet.
- Hozzászitálom a lisztet és a sütőport és szép finoman a fehérjével lazítom.
- 24cm-es sütőpapírral bélelt tortaformába öntöm és 180°C-on kb 40 percig sütöm.
- Ha már világosbarna a teteje készen van. Lehúzom a sütőpapírt és félbevágom. Az alját visszateszem a formába és magas sütőpapírt teszek köré a krémnek.
Krém
Hozzávalók:
- 50 dkg túró
- 40 dkg görög joghurt
- 1 kisebb citrom leve és héja
- 22 dkg porcukor
- 10 lap zselatin
- 40 dkg ribizli + 5 szép egész szál a tetejére
- 1 csomag piros tortazselé
Elkészítés:
- Zselatinlapokat hideg vízbe beáztatom.
- Túrót áttöröm, összekeverem a joghurttal. Ízesítem a porcukorra és citrom levével/héjával.
- Kis lábosba 10 kanál hideg vizet teszek és hozzáadom a kinyomkodott zselatin lapokat. Kis lángon melegítem míg felolvad.
- 2 kanál krémet hozzáadok, elkeverem és az egészet a túrós krémhez adom. Alaposan elkeverem és a piskótára öntöm a felét.
- Megszórom a ribizli felével, rárakom a piskóta tetejét és ráöntöm a maradék krémet. Hűtőbe teszem.
Összeállítás
- 300 ml forró vízzel elkeverem a piros tortazselét. A torta tetejére teszem a maradék ribizlit és óvatosan rácsurgatom a zselét.
- Legalább 5 órára hűtőbe teszem.
- Tálalásnál a torta tetejére cukorba mártott szép hosszú szálas ribizliket teszek.
Tippek
- Bármilyen gyümölccsel variálható ez a torta, de arra figyeljünk, hogy nem minden gyümölcsnél lehet a zseléréteget elkészíteni pl kivi
- A piskótát egybe is hagyhatjuk és akkor magasabb a túróréteg.