Rigó Jancsi
Elkészítés: könnyű | 12 kocka
Elkészítés: könnyű | 12 kocka
Kakaós piskóta
Hozzávalók / 12 kocka:
- 4 tojás
- 2 dkg kakaópor
- 20 dkg cukor
- 30 dkg liszt
- 1 csomag sütőpor
- 2,5 dl tej
- 0,75 ml étolaj
Elkészítés:
- A tojásokat szétválasztom. A fehérjéket pici sóval háromnegyedig felverem, majd hozzáadom a cukor felét. A sárgáját a maradék cukorral fehéredésig keverem, hozzáadom az olajat, utána a tejet.
- A sárgájás krémhez hozzászitálom a lisztet, sütőport, kakaóport és simára keverem. Összevegyítem a fehérjével és egy 22x30 cm sütőpapírozott tepsibe öntöm.
- 160°C-ra előmelegített sütőben (alsó felső sütéssel középen) kb 18-20 perc alatt megsütöm. Tűpróbával ellenőrzöm. Kihűtöm és félbevágom.
Kakaós krém
Hozzávalók:
- 600 ml tejszín
- 8 dkg porcukor
- 4 dkg holland kakaópor
- 2 evőkanál rumaroma
- 1 csomag zselatin fix
Elkészítés:
- A tejszínt a cukorral, kakaóporral háromnegyedig felverem. Hozzáadom a zselatin fixet és a rumot. Kemény habbá verem. Hűtőbe teszem felhasználásig.
Tejszínhabos réteg
Hozzávalók:
- 300 ml tejszín
- 4 dkg porcukor
- fél csomag zselatin fix
Elkészítés:
- A tejszínt a cukorral háromnegyedig felverem. Rászórom a fixálót és kemény habbá verem. Felhasználásig hűtőbe teszem.
Csokimáz
Hozzávalók:
- 15 dkg étcsokoládé
- 2 evőkanál étolaj
Elkészítés:
- A csokit összetördelem és 12 dkg-ot az olajjal mikróban megolvasztok. Simára keverem, közben beleszórom a maradék csokit. Addig keverem, míg teljesen el nem olvad. Szobahőmérsékletűre hűtöm.
- A piskóta simább felső tetejére öntöm a csokit és egyenletesen elkenem. Egy nagy éles recés késsel bevágom félig a majdani szeleteket.
Összeállítás
- A félbevágott piskóta alját egy tálcára teszem és állítható karimával vagy wax fóliával veszem körbe. (én mindkettőt használtam) Meglocsolom egy kis rumaromával és rákenem a kakaós krémet.
- Erre óvatosan rákenem a tejszínes réteget, és hűtőbe teszem fél órára.
- Ráhelyezem a felső lapot, amit bevontam a csokival és félig bevagdaltam a szeleteknél. Hűtőbe teszem minimum 4-5 órára de legjobb egész éjszakára. Tálalás előtt forró vízbe mártott késsel szeletelem fel.
Tippek
- Az eredeti recept kakaós krémje holland kakaóporral készül, de készíthetjük olvasztott és lehűtött csokoládé hozzáadásával is.