Rumos-diós torta
Elkészítés: könnyű | 20 cm-es torta
Elkészítés: könnyű | 20 cm-es torta
Piskóta
Hozzávalók / 20 cm-es torta:
- 10 tojás
- 10 evőkanál cukor
- 10 evőkanál liszt
Elkészítés:
- A fehérjéket pici sóval keményre felverem. Közben a cukorral a sárgákat fehéredésig keverem. Óvatosan a fehérjéhez adom és rászórom a lisztet. Nagy mozdulatokkal elegyítem és egy 20 cm-es formába öntöm.
- 170°C-ra előmelegített sütőben (középen, alsó felső sütéssel) kb 25-30 perc alatt készre sütöm. Tűpróbával ellenőrzöm. Ha kihűlt 3 szeletbe vágom.
Krém
Hozzávalók:
- 3 dl tejszín
- 3 dl tej
- 20 dkg cukor
- 20 dkg darált dió
- 1 kupica rum
- 40 dkg teavaj
- 4 evőkanál liszt
Elkészítés:
- A tejszínt felmelegítem a cukorral. A tejben elkeverem a lisztet és a meleg tejszínhez adom. Beleszórom a diót is. Kicsi lángon addig kevergetem, míg a keverék elkezd sűrűsödni, és kb puding állagú lesz. Ekkor átöntöm egy tálba és megvárom míg szobahőmérsékletűre hül.
- Mixerrel hozzákeverem a vajat, utána a rumot és hűtőbe teszem a krémet. Kellemesen sűrűnek, kenhetőnek kell lennie.
- Ha összeállt a krém, megkenem a három lapot és a maradék krémmel körbekenem a tortát. Hűtőbe teszem.
Díszítés
Hozzávalók:
- 100 ml tejszín
- 1 marék dió
Elkészítés:
- A dióból 2-3 szép szemet félreteszek a többit ledarálom és a tortát körben bevonom vele. A tejszínt felverem és a torta tetejére nyomom. A félretett diószemekkel díszítem.