Rusztikus fehércsokis málnás pite

Elkészítés: könnyű | 28 cm piteforma

Pitetészta


Hozzávalók / 28 cm piteforma:

  • 22 dkg liszt
  • 10 dkg hideg vaj
  • 1 tojás
  • 1 evőkanál hideg víz
  • 10 dkg cukor
  • 1 citrom héja
  • 1 teáskanál sütőpor

Elkészítés:

  • A lisztbe beleteszem a cukrot, sütőport, citrom héját és a hideg vajat. Gyorsan elmorzsolom.
  • Hozzáadom a tojást és a hideg vizet. Összeállítom a tésztát, folpackba csomagolom és hűtőbe teszem minimum fél órára, de egész éjjel is a hűtőben maradhat.
  • A piteformát kivajazom, lisztezem, beleillesztem a tésztát. Kis peremet is készítek neki, hogy jobban felfogja a tölteléket. Felhasználásig hűtőbe teszem.

Krém


Hozzávalók:

  • 5 dl tej
  • 1 csomag fehércsokis főzős pudingpor
  • 10 dkg cukor
  • 25 dkg mascarpone
  • 2 tojás

Elkészítés:

  • A pudingport a tejben a cukorral sűrűre főzőm és kihűtöm.
  • A mascarponét a tojással alaposan elkeverem és a kihűlt pudingot apránként beleteszem, alaposan elkeverem.
  • A krémet az előkészített tésztára öntöm.

Málna szósz


Hozzávalók:

  • 80 dkg málna (fagyasztott)
  • 20 dkg cukor
  • 2,5 dkg étkezési keményítő

Elkészítés:

  • A málnát kiengedem, lecsöpögtetem és ha szükséges egy szűrőn áttöröm, hogy megszabadítsam a magjaitól.
  • Az étkezési keményítőt 2 evőkanál málnalével elkeverem és a cukros málnára öntöm. Takarék lángon addig főzöm míg szépen besűrűsödik. Kihűtöm.

Összeállítás


  • A málna szószt a krém tetején óvatosan eloszlatom.
  • A maradék tésztából kis köröket teszek rá, és 180°C-on kb 1 órát sütöm. Kb 40 perc után ráteszek egy alufóliát, nehogy megégjen a széle.
  • Tűpróbával ellenőrzöm. Hagyom a lekapcsolt sütőben kihűlni, hűtőbe teszem pár órára, utána szeletelem.

Tippek


  • A sütő aljára tegyünk egy nagyobb tepsit, hogy az esetlegesen kibugyogó tölteléket felfogja.
  • Az a legjobb ha egész éjszaka a hűtőben pihen, így szépen összeáll és könnyebben tudjuk szeletelni.
  • A málnát nem muszáj áttörni, én pl magokkal együtt készítettem, de a családom jobb szereti anélkül.