Rusztikus fehércsokis málnás pite
Elkészítés: könnyű | 28 cm piteforma
Elkészítés: könnyű | 28 cm piteforma
Pitetészta
Hozzávalók / 28 cm piteforma:
- 22 dkg liszt
- 10 dkg hideg vaj
- 1 tojás
- 1 evőkanál hideg víz
- 10 dkg cukor
- 1 citrom héja
- 1 teáskanál sütőpor
Elkészítés:
- A lisztbe beleteszem a cukrot, sütőport, citrom héját és a hideg vajat. Gyorsan elmorzsolom.
- Hozzáadom a tojást és a hideg vizet. Összeállítom a tésztát, folpackba csomagolom és hűtőbe teszem minimum fél órára, de egész éjjel is a hűtőben maradhat.
- A piteformát kivajazom, lisztezem, beleillesztem a tésztát. Kis peremet is készítek neki, hogy jobban felfogja a tölteléket. Felhasználásig hűtőbe teszem.
Krém
Hozzávalók:
- 5 dl tej
- 1 csomag fehércsokis főzős pudingpor
- 10 dkg cukor
- 25 dkg mascarpone
- 2 tojás
Elkészítés:
- A pudingport a tejben a cukorral sűrűre főzőm és kihűtöm.
- A mascarponét a tojással alaposan elkeverem és a kihűlt pudingot apránként beleteszem, alaposan elkeverem.
- A krémet az előkészített tésztára öntöm.
Málna szósz
Hozzávalók:
- 80 dkg málna (fagyasztott)
- 20 dkg cukor
- 2,5 dkg étkezési keményítő
Elkészítés:
- A málnát kiengedem, lecsöpögtetem és ha szükséges egy szűrőn áttöröm, hogy megszabadítsam a magjaitól.
- Az étkezési keményítőt 2 evőkanál málnalével elkeverem és a cukros málnára öntöm. Takarék lángon addig főzöm míg szépen besűrűsödik. Kihűtöm.
Összeállítás
- A málna szószt a krém tetején óvatosan eloszlatom.
- A maradék tésztából kis köröket teszek rá, és 180°C-on kb 1 órát sütöm. Kb 40 perc után ráteszek egy alufóliát, nehogy megégjen a széle.
- Tűpróbával ellenőrzöm. Hagyom a lekapcsolt sütőben kihűlni, hűtőbe teszem pár órára, utána szeletelem.
Tippek
- A sütő aljára tegyünk egy nagyobb tepsit, hogy az esetlegesen kibugyogó tölteléket felfogja.
- Az a legjobb ha egész éjszaka a hűtőben pihen, így szépen összeáll és könnyebben tudjuk szeletelni.
- A málnát nem muszáj áttörni, én pl magokkal együtt készítettem, de a családom jobb szereti anélkül.