Somlói galuska torta
Elkészítés: közepes | 24 cm torta
Elkészítés: közepes | 24 cm torta
Világos piskóta
Hozzávalók / 24 cm torta:
- 4 tojás
- 4 evőkanál liszt
- 4 evőkanál cukor
- fél csomag sütőpor
Elkészítés:
- A tojásokat szétválasztom, a fehérjét pici sóval keményre felverem.
- A sárgáját a cukorral fehéredésig keverem, és óvatosan hozzáadom a fehérjét.
- Hozzászitálom a lisztet, sütőport és óvatosan elkeverem. Egy 24 cm sütőpapírozott formában 180°C-on kb 12 perc alatt megsütöm.
- Ha kihűlt kiveszem a formából és félbevágom.
Kakaós piskóta
Hozzávalók:
- 2 tojás
- 1 evőkanál liszt
- 1 evőkanál kakaópor
- fél teáskanál sütőpor
Elkészítés:
- A fehérjét pici sóval felverem, a sárgáját pedig a cukorral fehéredésig keverem. Óvatosan összekeverem.
- Hozzászitálom a kakaót, lisztet, sütőport és jól elkeverem. Ezt is 24 cm sütőpapíros formában sütöm 180°C-os sütőben kb 10 percig.
Pudingos krém
Hozzávalók:
- 500 ml tej
- 1 csomag főzés nélküli vaníliás pudingpor
- 3 tojásfehérje
- 2 evőkanál cukor
- 10 dkg mazsola
- 1 kis üveg jamaikai rumaroma
Elkészítés:
- A mazsolát beáztatom a rumba. A pudingport a tejben jól elkeverem és megvárom míg sűrűsödik.
- A fehérjét felverem és mikor majnem kész beleteszek 2 evőkanál cukrot és szép fényesre kikeverem.
- Összekeverem a pudinggal.
Csokoládé öntet
Hozzávalók:
- 1 dl tej
- 1 dl tejszín
- 10 dkg csokoládé
Elkészítés:
- A tejet és a tejszín összemelegítem, ha már jó forró de még nem forr, akkor beleteszem a csokoládét. Simára keverem és kihűtöm.
Díszítés
Hozzávalók:
- 2 dl tejszín
- 1 evőkanál porcukor
- 10 dkg dió
Elkészítés:
- A tejszínt a cukorral felverem. A diót kisebb darabokra töröm.
Összeállítás
- A tortaforma aljába egy világos színű lapot teszek és meglocsolom rum aromával. Erre kenek egy adag pudingos krémet és megszórom a rumos mazsola felével.
- Most jön a kakaós lap, ezt is meglocsolom rumaromával és megkenem egy adag krémmel. Erre teszem a maradék mazsolát.
- Most jön a maradék világos lap, amit megint rumozok és krémezek.
- Beteszem a hűtőbe legalább 5 órára, de legjobb egész éjszakára.
- Tálalás előtt óvatosan kiveszem a formából és bevonom tejszínhabbal. A tetejére szóróm a darabolt diót, és mikor felszeleteltem adagolom hozzá a csokiöntetet.
Tippek
- Mivel a torta elég lágy, legjobb ha rögtön tányérokba adagoljuk a részegységeket, vagy egy nagy trifle formába is látványos.