Somlói nagykocka
Elkészítés: közepes | 23x30 cm tepsi
Elkészítés: közepes | 23x30 cm tepsi
Piskóták
Hozzávalók / 23x30 cm tepsi:
- 7 tojás
- 7 evőkanál liszt
- 7 evőkanál cukor
- 1 evőkanál kakaópor
- 5 dkg darált dió
Elkészítés:
- A tojásokat szétválasztom, a fehérjéket pici sóval keményre felverem. A sárgáját a cukorral fehéredésig keverem, utána óvatosan összeforgatom a fehérjével.
- Rászitálom a lisztet, jól elkeverem és 3 felé osztom a masszát. Az első sima alap marad, a másodikba belekeverem a kakaóport, a harmadikba pedig a darált diót.
- Sütőpapírral bélelt 22x30 cm tepsibe öntöm és egymás után kb 6-7 perc alatt 180°C-os sütőben megsütöm. Kihűtöm.
Krém
Hozzávalók:
- 450 ml tej
- 10 dkg kristálycukor
- 1 csomag főzős vaníliás pudingpor
- 400 ml tejszín
- 10 dkg porcukor
- 1 csomag zselatin fix
- 15 dkg durvára vágott dió
- 5 dkg aszalt narancshéj
- 5 dkg mazsola
- 2 evőkanál rumaroma
Elkészítés:
- A pudingport kb 1 dl tejben csomómentesre elkeverem, a többi tejet a cukorral csípősig melegítem, ekkor beleöntöm a pudingport és addig keverem míg jól besűrűsödik. Kiöntöm egy tálba és kihűtöm.
- A tejszínt a porcukorral háromnegyedig felverem, hozzáadom a fixálót. A kihűlt krémet 3-4 részletben mixerrel a tejszínhabhoz keverem.
- A narancshéjat és a mazsolát meglocsolom a rumaromával és hagyom ázni, míg elkezdem a rétegezést.
Összeállítás
- A sima piskótalapot tálcára teszem, köré négyszögletű tartót rakok. Megkenem egy adag krémmel, megszórom a rumos mazsola-narancshéj felével és megszórom egy adag dióval. Erre teszem a diós lapot.
- Ezt ugyancsak megkenem egy adag krémmel és rászórom a maradék mazsolát-narancshéjat és megszórom a dióval. Erre kerül a kakaós lap, amit a maradék krémmel megkenek, elsimítom és rászórom a diót.
- Hűtőbe teszem minimum 5 órára, tálalás előtt leveszem a karimát és nagy kockákra szeletelem.
Tippek
- A hagyományos somlói galuskát csokiöntettel szoktam leönteni aminek az elkészítése a következő: 10 dkg vajat összemelegítek 10 dkg cukorral és 5 dkg kakaóporral. Hozzáöntök 1 dl tejet és simára elkeverem. Kihűtöm.