Sós karamellás fordított almatorta

Elkészítés: közepes | 25 cm serpenyő

Omlós alap


Hozzávalók / 25 cm serpenyő:

  • 25 dkg rétesliszt
  • 1 tojás
  • 10 dkg hideg vaj kockázva
  • 1 teáskanál porcukor

Elkészítés:

  • A lisztet és a porcukrot a hideg vajjal gyors mozdulatokkal összemorzsolom.
  • Hozzáadom a tojást és összegyúrom. (Ha szükséges 1 teáskanál hideg vizet is adhatunk hozzá) Folcpackba csomagolom és beteszem a hűtőbe felhasználásig.

Sós karamell


Hozzávalók:

  • 10 dkg kristálycukor
  • 3/4 teáskanál só
  • 8 dkg vaj
  • 1 teáskanál víz

Elkészítés:

  • A cukrot és a vizet elkezdem karamellizálni egy olyan serpenyőben amit betehetek majd a sütőbe. Nem kevergetem, csak néha rázogatom. Először majd kikristályosodik, azután szépen elkezd olvadni, innentől lehet kevergetni.
  • Ha már szépen feloldódott a cukor, hozzáadom a vajat. Miközben sistereg beleöntöm a sót is. Kb 2 percig még kevergetem, azután lezárom és félre rakom.

Töltelék


Hozzávalók:

  • 5-6 közepes alma
  • fél citrom leve

Elkészítés:

  • Az almákat meghámozom, negyedekbe vágom és kicsumázom. Meglocsolom a citrom levével.

Összeállítás


  • A sütőt 180°C-ra előmelegítem. Az almákat a serpenyőben lévő karamellre pakolom egyenletesen.
  • A tésztát kinyújtom, és a serpenyőre terítem. Széleit körben késsel levágom és az almákat jól betakarom vele. Beteszem a sütőbe kb 25-30 percre. Ha már szép barna, kiveszem és 5-7 perc várakozás múlva gyors mozdulattal tálra borítom.

Tippek


  • Ehhez a recepthez olyan serpenyőt válasszunk amit betehetünk a sütőbe.
  • Ne várjunk tovább 5-7 percnél a borítással, mert ha nagyon kihűl, akkor az almák hozzáragadnak a serpenyőhöz és nem lehet szépen kiszedni.

További képek