Sós karamellás fordított almatorta
Elkészítés: közepes | 25 cm serpenyő
Elkészítés: közepes | 25 cm serpenyő
Omlós alap
Hozzávalók / 25 cm serpenyő:
- 25 dkg rétesliszt
- 1 tojás
- 10 dkg hideg vaj kockázva
- 1 teáskanál porcukor
Elkészítés:
- A lisztet és a porcukrot a hideg vajjal gyors mozdulatokkal összemorzsolom.
- Hozzáadom a tojást és összegyúrom. (Ha szükséges 1 teáskanál hideg vizet is adhatunk hozzá) Folcpackba csomagolom és beteszem a hűtőbe felhasználásig.
Sós karamell
Hozzávalók:
- 10 dkg kristálycukor
- 3/4 teáskanál só
- 8 dkg vaj
- 1 teáskanál víz
Elkészítés:
- A cukrot és a vizet elkezdem karamellizálni egy olyan serpenyőben amit betehetek majd a sütőbe. Nem kevergetem, csak néha rázogatom. Először majd kikristályosodik, azután szépen elkezd olvadni, innentől lehet kevergetni.
- Ha már szépen feloldódott a cukor, hozzáadom a vajat. Miközben sistereg beleöntöm a sót is. Kb 2 percig még kevergetem, azután lezárom és félre rakom.
Töltelék
Hozzávalók:
- 5-6 közepes alma
- fél citrom leve
Elkészítés:
- Az almákat meghámozom, negyedekbe vágom és kicsumázom. Meglocsolom a citrom levével.
Összeállítás
- A sütőt 180°C-ra előmelegítem. Az almákat a serpenyőben lévő karamellre pakolom egyenletesen.
- A tésztát kinyújtom, és a serpenyőre terítem. Széleit körben késsel levágom és az almákat jól betakarom vele. Beteszem a sütőbe kb 25-30 percre. Ha már szép barna, kiveszem és 5-7 perc várakozás múlva gyors mozdulattal tálra borítom.
Tippek
- Ehhez a recepthez olyan serpenyőt válasszunk amit betehetünk a sütőbe.
- Ne várjunk tovább 5-7 percnél a borítással, mert ha nagyon kihűl, akkor az almák hozzáragadnak a serpenyőhöz és nem lehet szépen kiszedni.