Szaftos citromos szelet
Elkészítés: könnyű | 9 kocka
Elkészítés: könnyű | 9 kocka
Citromos locsoló
Hozzávalók / 9 kocka:
- 8 evőkanál citromlé (kb 1,5 citrom leve)
- 10 dkg porcukor
Elkészítés:
- A citromlevet és a porcukrot simára keverem és félreteszem majd a locsoláshoz.
Citromos alap
Hozzávalók:
- 4 tojás
- 15 dkg nagyon puha vaj
- 15 dkg cukor
- 12 dkg liszt
- 1 teáskanál sütőpor
- 2 citrom leve és héja
Elkészítés:
- A tojásokat szétválasztom, a fehéjét pici sóval keményre felverem. A sárgákat kikeverem a cukorral, hozzáadom a vajat és a citrom levét, héját.
- A lisztet a sütőporral összekeverem és két részletben a krémbe keverem. Óvatosan beleforgatom a fehérjehabot és egy 20x20 cm-es kivehető aljú négyzet alakú formába töltöm.
- A sütőt 180°C-ra előmelegítem és kb 30 perc alatt készre sütöm. Tűpróbával ellenőrzöm, ha átsült, kiveszem a sütőböl de a formában hagyom. Saslik pálcikával jó sok helyen megszurkálom és nyakon öntöm a citromos locsolóval. Hagyom így kihülni, minimum 1 órát.
Krém
Hozzávalók:
- 200 ml tejszín
- 25 dkg mascarpone
- 10 dkg porcukor
- 1 citrom leve és héja
Elkészítés:
- A tejszínt felverem, a mascarponét kikeverem a cukorral és a citrom levével héjával. Belekeverem a tejszínt a krémbe és a sütemény tetejére kenem.
- Hűtőbe teszem 3-4 órára, de legjobb egész éjszakára. Másnap kiveszem a formából 9 szeletre vágom és citromkarikával díszítem.