Szalagos fánk
Elkészítés: közepes | kb 20 db
Elkészítés: közepes | kb 20 db
Hozzávalók / kb 20 db:
- 40 dkg liszt
- 3 dl langyos tej
- 4 tojássárgája
- 7 dkg olvasztott vaj
- 4 dkg élesztő
- 5 db kockacukor
- csipet só
- 1 evőkanál rum
Elkészítés:
- 1 dl langyos tejbe beleteszem a kockacukrokat és belemorzsolom az élesztőt. Felfuttatom.
- A lisztet a sóval, tojássárgájával, rummal és 2 dl langyos tejjel elkezdem összekeverni. Hozzáadom a felfuttatott élesztőt és kézzel jól kidagasztom a tésztát.
- A vajat 4 részletben adom hozzá, és mindig jól továbbdagasztom vele. Ha már szép sima, letakarom és meleg helyen fél órát kelesztem.
- Lisztezett deszkán hüvelykujjnyi vastagságúra széthúzgálom a kezemmel és pohárral kiszaggatom. Tetejüket olajjal megkenem. Hagyom megint kelni 15 percet.
- Közben egy edényben olajat melegítek és ha már nagyon meleg de nem forró beleteszem a fánkokat, lefedem.
- 2 perc múlva megfordítom, ezúttal már fedő nélkül sütöm. Papírtörlőn lecsepegtetem. Tetejét porcukorral megszórom.
Tippek
- A fánkoknak szép üreges a belseje, így megtölthetjük pudinggal vagy lekvárral is.