Szellemtorta
Elkészítés: közepes | 1 nagy torta
Elkészítés: közepes | 1 nagy torta
Gyümölcskenyér torták
Hozzávalók / 1 nagy torta:
- 6 tojás
- 6 dl görögjoghurt
- 3 dl étolaj
- 36 dkg cukor
- 60 dkg liszt
- 1 csomag sütöpor
- 40 dkg aszalt gyümölcs
- kis maroknyi darabolt dió
- fél üveg rumaroma
Elkészítés:
- Az aszalt gyümölcsöket és a diót apróra vágom és fél üveg rumaromába áztatom. A tojásokat a cukorral jó habosra kikeverem, akkor jó ha a duplájára nő.
- Hozzáadom az olajat, utána a joghurtot. Beleszitálom a lisztet a sütőporral együtt, utána beleborítom az összes aszalt gyümölcsöt. 2 db tortaformát 20 és 22cm átmérőjűt sütőpapírral kibélelek és beletöltöm a masszát. 170°C-ra előmelegített sütőben (alsó felső sütéssel középen) egyszerre megsütöm mindkettőt. Tűpróbával ellenőrzöm átsült-e, kihűtöm.
Krém
Hozzávalók:
- 50 dkg mascarpone
- 400 ml tejszín
- 10 dkg porcukor
- 2 csomag zselatin fix
- 1 teáskanál vanília kivonat
Elkészítés:
- A tejszínt a cukorral, vanília kivonattal félig felverem, hozzáadom a mascarponét, simára keverem. Beleszórom a fixálókat és kemény habbá verem.
Összeállítás
Hozzávalók:
- 50 dkg natúr marcipánmassza
- sárga és piros ételfesték
Elkészítés:
- A marcipánt porcukron alaposan átgyúrom. A kihűlt torta alapokat felszeletelem. A nagyobbikat 2 a kisebbiket 3 szeletbe vágom. Tortaállványra teszem és az egyik nagyobbik lapot megkenem egy adag krémmel.
- Ráteszem a következő nagyobb lapot és ezt is megkenem a krémmel. Erre a kisebb lapok jönnek szépen sorban. Ha valahol kiállna a piskóta azt levágom. Bevonom a maradék krémmel és hűtőbe teszem fél órára.
- A marcipánt porcukrozott deszkán kinyújtom, egy nagy kört kivágok belőle és a torta tetejére illesztem. Alul kicsit megformázom, hogy picit lepedő formája legyen. A maradék marcipánt megszínezem és kidíszem a tortát. Szemének 2 db aszalt szilvát tettem. Behűtöm egy órára utána szeletelem.
Tippek
- Annál finomabb lesz az alap, minél többféle aszalványt használunk hozzá. Ehhez a recepthez aszalt szilvát, barackot, vörösáfonyát, narancshéjat, diót, mazsolát használtam.