Tokaji krém torta

Elkészítés: közepes | 22 cm-es forma

Piskóta


Hozzávalók / 22 cm-es forma:

  • 4 tojás
  • 25 dkg cukor
  • 30 dkg liszt
  • 2 dkg kakaópor (ha sima piskóta akkor ez liszt)
  • 2,5 dl tej
  • 1 csomag sütőpor
  • 0,75 dl étolaj

Elkészítés:

  • A sütőt előmelegítem 160°C-ra, és egy 22 cm-es kapcsos tortaforma aljára sütőpapírt teszek. A tojásokat szétválasztom. A fehérjét pici sóval háromnegyedig felverem, utána 2 részletben hozzáadom a cukor felét. Fényes fehér habot verek belőle, mintha habcsókot készítenék.
  • A cukor másik felét a tojások sárgájával és a tejjel elkezdem kikeverni, közben hozzáadom az olajat. A lisztbe belekeverem a kakaóport, sütőport, és a sárgájás masszába szitálom. Alaposan elkeverem és a fehérjehabbal lazítom, amit óvatosan 3 részletben adok hozzá.
  • A masszát a formába töltöm és azonnal a sütőbe teszem. 160°C-on alsó felső sütéssel, középen kb 50-60 percig sütöm, de a sütőajtót az első 40perc után nyitom csak ki, amikor először tűpróbával ellenőrzöm és ha még ragad a pálcára, akkor letakarom a tortát alufóliával és úgy sütöm tovább. Ha átsült, a sütőt lekapcsolom, a sütőajtót kitámasztom és hagyom kihűlni, utána 4 részre vágom.

Krém


Hozzávalók:

  • 6 tojás
  • 8 evőkanál cukor
  • kb 1 dl tokaji bor (szomorodni vagy más édes aszú)
  • 50 dkg mascarpone
  • 150 ml tejszín
  • 1 dkg őrölt zselatinpor

Elkészítés:

  • A zselatint 4 evőkanál vizzel simára keverem és hagyom megduzzadni. A tojásokat a cukorral gőz fölé teszem és elkezdem kikeverni. Csípősre melegítem, közben egyfolytában keverem. Leveszem a tűzről és hozzáadom a zselatint, a bort, és utána a mascarponét. Ráöntök 150 ml tejszínt és simára habosítom.
  • Állítható tortaformába wax fóliát teszek körben és megtöltöm sorban a lapokat. Tetejére kenem a maradék krémet és hűtőbe teszem minimum 4 órára.

Díszítés


Hozzávalók:

  • 150 ml tejszín
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 narancs, fenyőágak, fahéj

Elkészítés:

  • A tejszínt felverem a cukorral és egy kisebb adagot habzsákba töltök. A többi tejszínnel körbekenem a tortát és a széleit szabadon hagyom, így érem el a meztelen torta hatást. Körberakom a fenyővel, és pár narancs szelettel. A maradék tejszínnel kidekorálom és belenyomom a fahéjrudat.

További képek