Törökmogyorós csokoládétorta
Elkészítés: nehéz | 26 cm torta
Elkészítés: nehéz | 26 cm torta
Piskóta
Hozzávalók / 26 cm torta:
- 7 tojás
- 7 evőkanál liszt
- 7 evőkanál cukor
- 2 evőkanál kakaópor
- 1 csomag sütőpor
Elkészítés:
- A tojásokat szétválasztom és a fehérjét csipet sóval keményre felverem.
- A sárgáját a cukorral fehéredésig keverem és óvatosan a fehérjéhez forgatom.
- A lisztet és a sütőport, átszitálom és 2 részletben a habhoz adom.
- A tésztából kiöntök egy negyed részt, ehhez hozzászitálom a kakaóport és a 26 cm-es formában 180°C-on kb 12-15 perc alatt megsütöm. Tűpróbával ellenőrzöm, kihűtöm.
- A többi tésztát is sütőpapírozott formába öntöm és ha kisült a kakaós, gyorsan megsütöm azt is.
- Ha a sima piskóta is kihűlt ketté vágom. A kakaós lesz majd a torta közepén.
Krém
Hozzávalók:
- 6 tojás
- 25 dkg cukor
- 17 dkg törökmogyoró
- 20 dkg étcsokoládé
- 3 evőkanál cukrozatlan kakaópor
- 4 evőkanál rum (aroma)
- 3 evőkanál narancshéj
- 40 dkg vaj
- 1 dl tejszín + 1 evőkanál vaníliáscukor
- 1 csomag habfixáló
Elkészítés:
- A törökmogyorót sütőpapíros tepsibe öntöm és 150°C-on kb 15 percig pirítom, időnként megrázogatom.
- Ha megpirult egy konyharuhára öntöm és jól átdörzsölöm így lejön a héja. Aprítóba teszem, finomra ledarálom és kiveszek kb 5-6 dkg-ot belőle a díszítéshez.
- Az egész tojásokat a cukorral jól kikeverem. Ezután gőz fölé teszem, megállás nélkül keverem és csípősre melegítem. Ez kb 6 perc, a krém ezalatt szépen besűrűsödik.
- Leveszem a gőzről, hozzászitálom a kakaóport és elkeverem.
- Hozzáadom az összetördelt csokoládét, a darált mogyorót és 3 kanál rumot. Simára keverem.
- A maradék rumba beáztom az apróra vágott narancshéjat.
- Megvárom míg a krém kihül. Kihabosítom a vajat és a krémhez keverem. Hűtőbe teszem legalább 3-4 órára és időnként átkeverem.
Összeállítás
- A piskótalapokat elkezdem megkenni a krémmel. Az alsó világos lapra miután megkentem a krémmel rászóróm a rumos narancshéj felét.
- Erre jön a kakaós lap, amit ugyancsak megkenek krémmel és megszórom a maradék narancshéjjal.
- Erre teszem a világos piskótát és körbekenem a maradék krémmel a tortát. Hűtőbe teszem tálalásig.
- Mielőbb feltálalnám előtte díszítem csak fel. Felverem a tejszínhabot a cukorral és a habfixel.
- A torta tetejét és oldalát bevonom a mogyoróval. Rányomom a tejszínhabot és a maradék törökmogyoróval megszórom.