Triffle vaníliakrémmel
Elkészítés: könnyű | 1 nagy triffle tál
Elkészítés: könnyű | 1 nagy triffle tál
Piskótatekercs
Hozzávalók / 1 nagy triffle tál:
- 10 tojás
- 10 evőkanál cukor
- 10 evőkanál liszt
- 8 evőkanál piros lekvár
Elkészítés:
- A piskótát 2 adagban sütöm meg. Először 5 tojást szétválasztok, a fehérjét pici sóval keményre felverem. A sárgáját a cukorral fehéredésig keverem és hozzáadom óvatosan a fehérjéhez.
- 5 evőkanál lisztet rászórok, óvatosan átkeverem. A legnagyobb tepsimbe sütőpapírt terítek, elkenem rajta a masszát és 170°C-os sütőben pár perc alatt megsütöm.
- Nedves konyharuhára fektetem és felcsavarom. Ha kihűlt, lehúzom a sütőpapírt, 4 evőkanál piros lekvárral megkenem és újra felcsavarom. Így készítem el a másik tekercset is.
Habcsókok
Hozzávalók:
- 4 tojásfehérje
- 20 dkg kristálycukor
- 1 evőkanál citromlé
- 2,5 dkg étkezési keményítő
- 15 dkg porcukor
- csipet só
Elkészítés:
- A szoba hőmérsékletű fehérjéket pici sóval és a citromlével felverem. A kristálycukrot apránként adagolom hozzá. A keményítőt és a porcukrot átszitálom és a fényes, kemény habhoz keverem, de már csak spatulával.
- A habot három felé osztom és tetszőlegesen színezem. Habzsákokba töltöm és kis halmokat nyomok 2 sötőpapírozott tepsibe. 70°C-os sütőben 1,5 órát szárítom, utána lekapcsolom a sütőt, kitámasztom egy fakanállal és hagyom kihűlni.
Főzött vaníliakrém
Hozzávalók:
- 300 ml tej
- 300 ml tejszín
- 6 tojássárgája
- 2,5 dkg étkezési keményítő
- 10 dkg kristálycukor
- 1 evőkanál vanília paszta
Elkészítés:
- A tojásokat elkeverem a keményítővel és a vanília pasztával. A tejszínt a tejjel és a cukorral, csípősre melegítem.
- Egy merőkanálnyit kimerek a tejből és a tojássárgájás masszához adom. Alaposan elkeverem és beleöntöm mindet a forró tejbe.
- Állandó kevergetés mellett kicsi lángon addig főzöm, míg jó sűrű krém lesz belőle. Nem kell, hogy olyan sűrű legyen mint egy puding, csak a spatula hátán már megmaradjon. Ekkor kiöntöm egy tálba, lefedem folpackkal és kihűtöm.
Díszítés
Hozzávalók:
- 10 dkg áfonya
- 10 dkg málna
- 10 dkg szeder
- 10 dkg cseresznye
- 50 dkg eper
- 100 ml tejszín
Elkészítés:
- A tejszínt 1 evőkanál porcukorral felverem. A piskóta tekercset felvágom és kirakok egy sort a formában. Erre vaníliakrémet halmozok és kirakom körben eperrel. Rászórok egy adag habcsókot és egy kis áfonyát és szedret. Erre megint a piskóta réteg jön, azután a gyümölcsök.
- Erre megint egy kis krém, gyümölcsök, tejszínhab. A tetejére halmozom a maradék gyümölcsöt és pár habcsókot, jól behűtve tálalom.