Triplán diós szelet
Elkészítés: közepes | 23x30 cm tepsi
Elkészítés: közepes | 23x30 cm tepsi
Kakaós-diós alap
Hozzávalók / 23x30 cm tepsi:
- 6 tojás
- 3 dkg kakaópor
- 18 dkg cukor
- 4 evőkanál forró víz
- 5 dkg darált dió
- 15 dkg liszt
- 1 csomag sütőpor
Elkészítés:
- A tojásokat szétválasztás nélkül összekeverem a cukorral, hozzáadom a forró vizet. Belekeverem a lisztet, diót, kakaóport és a sütőport.
- 22x30 cm sütőpapírozott tepsibe öntöm és 180°C-on kb 15-20 perc alatt megsütöm. Tűpróbával ellenőrzöm, kihűtöm.
Diós rész
Hozzávalók:
- 5 tojásfehérje
- 25 dkg darált dió
- 18 dkg cukor
- 3 evőkanál liszt
Elkészítés:
- A fehérjéket pici sóval háromnegyedig felverem, hozzáadom 3 részletben a cukrot és fényes kemény habbá verem.
- Beleforgatom a darált diót, lisztet és 23x30 cm sütőpapírozott tepsiben 180°C-on kb 15-20 perc alatt megsütöm. Tűpróbával ellenőrzöm és kihűtöm.
Krém
Hozzávalók:
- 400 ml tej
- 1 csomag tejszín ízű főzős pudingpor
- 5 tojássárgája
- 20 dkg cukor
- 30 dkg puha vaj
- 2 evőkanál rumaroma
- 5 dkg darált dió
- 5 evőkanál baracklekvár
Elkészítés:
- A pudingport kb 1 deci tejben csomómentesre kikeverem. A többi tejet 5 dkg cukorral csípősig melegítem, beleöntöm a pudingot és besűrítem. Kiöntöm egy tálba, folpackkal lefedem és teljesen kihűtöm.
- A tojássárgákat 15 dkg cukorral mixerrel folyamatosan keverem, gőz fölé teszem és csípősig melegítem. Kihűtöm.
- A puha vajat kihabosítom, és hozzákeverem a tojássárgájás krémet. Azután ezt a krémet összekeverem a kihűlt pudinggal. A krémet 2 felé osztom. Az egyikbe belekeverem a rumot és a darált diót.
Összeállítás
- A kakaós piskótát kettévágom és egy tálra fektetem. Négyszögletes tortagyűrűt teszek köré. Megkenem a diós-rumos krémmel és ráhelyezem a diós piskótalapot.
- Elosztom rajta a baracklekvárt és megkenem a másik krémmel. Erre teszem a második kakaós-diós lapot és hűtöbe teszem kb 3-4 órára, de legjobb egész éjszakára.
Máz
Hozzávalók:
- 10 dkg étcsokoládé
- 2 evőkanál étolaj
- 3 dkg vaj
- 2 evőkanál tej
Elkészítés:
- A mázhoz valókat mikróba összeolvasztom és a sütemény tetején egyenletesen elkenem.