Tulumba
Elkészítés: közepes | kb 30 db
Elkészítés: közepes | kb 30 db
Citromos szirup
Hozzávalók / kb 30 db:
- 5 dl víz
- 50 dkg cukor
- 2 citrom leve és héja
Elkészítés:
- A vizet a cukorral összeforralom, lezárom. Hozzáadom a citromok héját, levét, és kihűtöm.
Hozzávalók
Hozzávalók:
- 38 dkg liszt
- 5 dl víz
- 5 dkg vaj
- 3 tojás
- 3 dkg búzadara
- 1 dkg étkezési keményítő
Elkészítés:
- A vizet a vajjal felmelegítem, mielőtt felforrna beleöntöm egyben az összes lisztet és addig keverem míg össze nem áll egy rugalmas labdává. Ekkor még 1 percig (égetem) mérsékelt lángon keverem. Kiteszem egy nagyobb tálba és kicsit kihűtöm.
- Hozzáadom a búzadarát, keményítőt és egyesével a tojásokat. Mindegyikkel alaposan elkeverem.
- Nagylyukú habzsákba töltöm és langyos olajba 6-8 cm csíkokat nyomok, ollóval levágom a következő darabot mindig. Szép barnára sütöm a darabokat és átrakom a szirupba. Megforgatom és szedem is ki azonnal a tálra.
Tippek
- Gyorsabban elkészül ha egyszerre 2 lábosban sütjük, minden sütés előtt a langyos olajba nyomjuk bele a fánkokat. Ez azért fontos hogy megőrizze a formáját és a langyos olaj nem égeti meg a kezünket ha belenyomjuk a fánkot.
- Ha nem szeretjük a szirupot, akár fahéjas porcukorba is forgathatjuk. Esetleg mézzel dióval is megszórhatjuk.