Túrógombóc szőke Nő módra
Elkészítés: nehéz | 24 cm torta
Elkészítés: nehéz | 24 cm torta
Túrógombóc
Hozzávalók / 24 cm torta:
- 50 dkg túró
- 2 tojás
- 15 dkg cukor
- 1 citrom héja
- 3 evőkanál liszt
- 6 evőkanál búzadara
- 25 dkg zsemlemorzsa
- 5 dkg vaj
Elkészítés:
- A túrót botmixerrel áttöröm, hozzáadok 10 dkg cukrot, a citrom héját, és a 2 tojás sárgáját. Belekeverem a lisztet és a búzadarát.
- A tojásfehérjét pici sóval nem túl keményre felverem és a masszába keverem. Hűtőbe teszem a gombócalapot minimum 1 órára, de akár egész éjszaka is pihenhet.
- A zsemlemorzsát a vajjal kicsit megpirítom, lehúzom a tűzről és hozzáforgatom a maradék 5 dkg cukrot.
- A túrógombócokból lisztezett kézzel kis gombócokat formázom és kicsit lobogó cukrozott vízbe teszem. Kb 10 percig főzöm míg feljön mind a tetejére.
- A kész gombócokat megforgatom a zsemlemorzsában és kihűtöm a gombócokat.
Piskóta torta
Hozzávalók:
- 8 tojás
- 8 evőkanál liszt
- 8 evőkanál cukor
- 1 teáskanál sütőpor
Elkészítés:
- A tojásokat szétválasztom, a fehérjét pici sóval keményre felverem.
- A sárgáját a cukorral fehéredésig keverem és hozzászitálom a lisztet a sütőporral, aztán óvatosan belekeverem a fehérjehabot.
- A piskótát kettéosztom és 2 db 24 cm-es sütőpapírozott tortaformában 170°C-on kb 20-20 perc alatt kisütöm. Tűpróbával ellenőrzöm. Kihűtöm és félbevágom a piskótákat.
Krém
Hozzávalók:
- 7,5 dl tej
- 5 evőkanál búzadara
- 15 dkg cukor
- 2 dkg főzős vaníliás pudingpor
- 4 dl tejszín + 2 evőkanál porcukor
- 9 lap zselatin + 8 evőkanál víz
- 2,5 dl tejföl + 2 evőkanál porcukor a tálaláshoz
Elkészítés:
- A búzadarát 5 dl tejben sűrűre főzöm és a végén belekeverek 10 dkg cukrot. Kiöntöm egy tálba és lefedem folpackkal. Teljesen kihűtöm.
- A pudingport egy pici tejjel simára elkeverem. Hozzáadom a maradék 5 dkg cukrot.
- Amennyi tej maradt azt felforralom és belekeverem a pudingport. Mérsékelt lángon addig keverem míg jó sűrű lesz. Ezt is lefedem folpackkal és teljesen kihűtöm.
- A tejszínt a porcukorral felverem. A három féle krémet mixerrel összekeverem.
- A zselatinlapokat a vízzel mérsékelt tűzön felmelegítem és ha teljesen feloldódott 3 kanál krémmel elegyítem, aztán hozzáöntöm az összes krémhez és alaposan elkeverem.
- Az elegyet hűtőbe teszem míg összeáll, de minimum 2 órára.
Összeállítás
- A felvágott lapokat egyenletesen megkenem a krémmel.
- A szélét bevonom a cukros morzsával, és tálalás előtt rápakolom a tetejére a gombócokat. Cukrozott tejföllel megöntözöm.
Tippek
- A tortát előző nap is összeállíthatjuk, de a túrógombócokat a tálalás napján főzzük ki, hogy finom puhák maradjanak.