Túrós grízkuglóf
Elkészítés: könnyű | 22 cm forma
Elkészítés: könnyű | 22 cm forma
Hozzávalók / 22 cm forma:
- 25 dkg krémes túró
- 15 dkg búzadara
- 22 dkg tejföl
- 20 dkg kristálycukor
- 2 tojás
- 5 dkg olvasztott vaj
- 1 teáskanál vanília kivonat
Elkészítés:
- A tejfölt elkeverem a búzadarával és 1 órát hűtőben hagyom állni.
- A tojásokat szétválasztom, a fehérjéket pici sóval felverem, utána a cukor háromnegyedét apránként hozzáadom és fényes kemény habbá verem.
- A sárgájákat a maradék cukorral kikeverem, hozzáadom a tejfölös darát, vajat, utána a túrót és a vaníliát. Hozzáadom a fehérjét is, és egy vajjal kikent formába öntöm.
- 170°C-ra előmelegített sütőben kb 30 percig sütöm, tűpróbával ellenőrzöm. Ha kész, a sütőt lekapcsolom, egy fakanállal kitámasztom és hagyom kihűlni. (szép nagy lesz, de míg hűl kb a felére zsugorodik vissza, nem kell megijedni, így kell lennie, mert nincs benne sütőpor). Kiborítom a formából és felszeletelem.