Túrós-vaníliakrémes szilvás pitetorta
Elkészítés: könnyű | 28 cm pitetorta
Elkészítés: könnyű | 28 cm pitetorta
Pite tészta
Hozzávalók / 28 cm pitetorta:
- 22 dkg liszt
- 10 dkg hideg vaj
- 1 citrom héja
- 10 dkg cukor
- 1 tojás
- 1 teáskanál sütőpor
Elkészítés:
- A lisztet a cukorral és a sütőporral jól elkeverem.
- Belereszelem egy citrom héját.
- Hozzáadom a hideg, kockákra vágott vajat és a tojást.
- Gyors mozdulatokkal összeállítom a tésztát. (Ha szükséges 1 evőkanál hideg vizet adhatunk hozzá)
- A tésztát folpackba csomagolom és felhasználásig hűtőbe teszem.
Töltelék
Hozzávalók:
- 1 kg szilva tisztítva felezve
- 25 dkg túró
- 14 dkg tejföl
- 10 dkg cukor
- 3 dl tej
- 1 csomag főzni való vaníliás pudingpor
- 1 tojás
- Pár mentalevél a díszítéshez
Elkészítés:
- 2,5 dl tejet megmelegítek 5 dkg cukorral.
- A pudingport a maradék tejjel kikeverem, majd hozzáadom a meleg tejhez és takarék lángon addig keverem míg szépen besűrűsödik. Kihűtöm.
- A túrót a tejföllel, tojással összekeverem és a pudingot több részletben hozzáadom.
Összeállítás
- A piteformát vajjal kikenem és lisztezem.
- A tésztát kinyújtom és beleigazítom a formába.
- Ráöntöm a tölteléket és tetszés szerint körberakom a tetejét a felezett szilvával.
- 180°C-on kb 50-55 percig sütöm míg szépen átsül. A piteforma alá egy nagyobb tepsit teszek, hogy a sülés közben esetlegesen kibugyogó tölteléket felfogja.
- Ha teljesen kihűlt, akkor szeletelem csak fel. Mentalevelekkel díszítem.
Tippek
- A megsült pitét szobahőmérsékleten teljesen hűtsük ki, és utána hagyjuk állni még hűtőben pár órát, hogy a sütés közben keletkező gyümölcs nedve be tudjon szívódni.