Túrós-vaníliakrémes szilvás pitetorta

Elkészítés: könnyű | 28 cm pitetorta

Pite tészta


Hozzávalók / 28 cm pitetorta:

  • 22 dkg liszt
  • 10 dkg hideg vaj
  • 1 citrom héja
  • 10 dkg cukor
  • 1 tojás
  • 1 teáskanál sütőpor

Elkészítés:

  • A lisztet a cukorral és a sütőporral jól elkeverem.
  • Belereszelem egy citrom héját.
  • Hozzáadom a hideg, kockákra vágott vajat és a tojást.
  • Gyors mozdulatokkal összeállítom a tésztát. (Ha szükséges 1 evőkanál hideg vizet adhatunk hozzá)
  • A tésztát folpackba csomagolom és felhasználásig hűtőbe teszem.

Töltelék


Hozzávalók:

  • 1 kg szilva tisztítva felezve
  • 25 dkg túró
  • 14 dkg tejföl
  • 10 dkg cukor
  • 3 dl tej
  • 1 csomag főzni való vaníliás pudingpor
  • 1 tojás
  • Pár mentalevél a díszítéshez

Elkészítés:

  • 2,5 dl tejet megmelegítek 5 dkg cukorral.
  • A pudingport a maradék tejjel kikeverem, majd hozzáadom a meleg tejhez és takarék lángon addig keverem míg szépen besűrűsödik. Kihűtöm.
  • A túrót a tejföllel, tojással összekeverem és a pudingot több részletben hozzáadom.

Összeállítás


  • A piteformát vajjal kikenem és lisztezem.
  • A tésztát kinyújtom és beleigazítom a formába.
  • Ráöntöm a tölteléket és tetszés szerint körberakom a tetejét a felezett szilvával.
  • 180°C-on kb 50-55 percig sütöm míg szépen átsül. A piteforma alá egy nagyobb tepsit teszek, hogy a sülés közben esetlegesen kibugyogó tölteléket felfogja.
  • Ha teljesen kihűlt, akkor szeletelem csak fel. Mentalevelekkel díszítem.

Tippek


  • A megsült pitét szobahőmérsékleten teljesen hűtsük ki, és utána hagyjuk állni még hűtőben pár órát, hogy a sütés közben keletkező gyümölcs nedve be tudjon szívódni.