Burgonyás pogácsa

Elkészítés: könnyű | kb 45 db

Hozzávalók / kb 45 db:

  • 70 dkg főtt áttört burgonya
  • 90 dkg liszt + 10 dkg az átgyúráshoz
  • 20 dkg olvasztott kacsazsír/margarin
  • 2 tojássárgája + 1 egész tojás a kenéshez
  • 14 dkg tejföl
  • 2 dl langyos tej + 1 teáskanál cukor
  • 5 dkg élesztő
  • só (ízlés szerint)

Elkészítés:

  • Felfuttatom az élesztőt a cukorral a langyos tejben.
  • A lisztet egy nagy tálba teszem és alaposan megsózom.
  • A liszthez keverek minden hozzávalót és jól bedagasztom.
  • Ha szükséges adok még hozzá sót.
  • 45 percet pihentetem, azután 1x hajtogatom. Kinyújtom és bevagdosom a tetejét.
  • Tetszés szerint szaggatom és 180°C-on kb 25 perc alatt szép barnára megsütöm.

Tippek


  • Ez a tészta sok sót és lisztet felvesz. Ezért többször is kóstoljuk meg, hogy megfelelően sós legyen. Szépen összeáll a dagasztás alatt, de 10-15 dkg lisztet simán felvesz még.
  • A főtt burgonya legyen alaposan áttörve, hogy ne maradjanak benne nagy darabok.