Egy alapból kétféle sajtos
Elkészítés: könnyű | 1-1 tepsi pogácsa és hajtovány
Elkészítés: könnyű | 1-1 tepsi pogácsa és hajtovány
Alap tészta
Hozzávalók / 1-1 tepsi pogácsa és hajtovány:
- 60 dkg liszt
- 25 dkg túró
- 25 dkg margarin
- 3 tojássárgája
- 2 teáskanál só
- 2 dl tej + 2,5 dkg élesztő + 1 teáskanál cukor
Elkészítés:
- A tejet a cukorral meglangyosítom és belemorzsolom az élesztőt. Meleg vízzel töltött tálba teszem és megvárom míg felfut.
- A túrót áttöröm és a margarinal elkeverem. A lisztet megsózom és elmorzsolom benne a túrós margarint.
- A tojássárgáját és a felfuttatott élesztőt a liszthez adom és alaposan összegyúrom.
- Letakarva 45 percig kelesztem, de mehet a hűtőbe is éjszakára.
Töltelék
Hozzávalók:
- kb 35 dkg reszelt sajt (füstölt és sima)
- 2 tojás
- 8 dkg puha vaj
Elkészítés:
- A tésztát két felé osztom. A hajtoványhoz kinyújtom az egyiket négyszögletesre, a lehető legnagyobbra.
- A vajat az egyik tojás sárgájával elkeverem és megkenem a kinyútott lapot. Erre rászórok vegyesen kb 20 dkg sajtot.
- Szorosan feltekerem és kisebb háromszögeket vágok belőle. Sütőpapíros tepsire rakosgatom. Az egész tojást villával kicsit felverem megkenem a darabok tetejét, szórok rá még sajtot és 180°C-on szép barnára sütöm.
- A másik tésztagombócot is kinyújtom, de ezt kicsit vastagabbra hagyom és tetszés szerinti darabokat szaggatok belőle.
- Ezeket is sütőpapíros tepsire teszem, megkenem tojással és amennyi sajt maradt mind a tetejére pakolom. 180°C-on sütöm ezt is, míg szép barna lesz.