Gouda sajtos pogácsa
Elkészítés: könnyű | 2,5 tepsi
Elkészítés: könnyű | 2,5 tepsi
Hozzávalók / 2,5 tepsi:
- 65 dkg liszt
- 50 dkg margarin/vaj
- 30 dkg reszelt gouda sajt
- 5 dkg reszelt trappista sajt
- 150g tejföl
- 2 tojássárgája + 1 egész a tetejére
- 3 dkg friss élesztő
- 2 teáskanál só
Elkészítés:
- A lisztet megsózom és elmorzsolom a margarinnal/vajjal.
- Hozzáadok 20 dkg reszelt gouda sajtot, a tojássárgájákat, tejfölt és rámorzsolom a friss élesztőt. Alaposan összegyúrom és kb 10 percig dagasztom, míg a tészta teljesen sima lesz.
- Egy tálba teszem, folpackkal lefedem és minimum 3 órára beteszem a hűtőbe, de legjobb egész éjszakára.
- A pihenő idő után, lisztezett deszkán átgyúrom a tésztát, kinyújtom és 1x hajtogatom. Letakarom és 20 percig kelesztem. Újra kinyújtom kb 1,5-2 cm vastagra és 4 cm-es szaggatóval kiszaggatom.
- Sütőpapírozott tepsibe pakolom és lekenem a tetejüket a tojással. Megszórom a maradék gouda sajt és trappista sajt keverékével és 180°C-ra előmelegített sütőben kb 20 perc alatt szép világosbarnára megsütöm.
Tippek
- Ha összegyúrtad a tésztát, kóstold meg kell-e még bele só, mert itt még utána sózhatsz.