Házi Bagett
Elkészítés: könnyű | 3 db
Elkészítés: könnyű | 3 db
Hozzávalók / 3 db:
- 350 ml meleg víz
- 7 g instant élesztő
- 50 dkg BL-80 kenyérliszt
- 1 teáskanál só
Elkészítés:
- A tésztához a kovászt előző este készítem el. Ehhez a meleg vizet egy nagy tálba öntöm, rászórom az élesztőt és elkeverem. Hozzáadok 25 dkg lisztet és addig keverem, míg teljesen elegyedik. Lefedem a tálat folpackkal és hűtőbe teszem, kb 10-12 órára.
- Másnap kiveszem a tálat a hűtőből, és szoba hőmérsékleten hagyom felmelegedni 1-1,5 órát. Leveszem a folpackkot és hozzáadok 25 dkg lisztet és 1 teáskanál sót. Elkeverem. Eleinte nagyon ragacsosnak tűnik, de szépen össze fog állni nem kell hozzá több liszt.
- Teljesen sima tésztává dagasztom, kb 15 perc alatt. Miközben dagasztom, sokszor lecsapkodom a deszkához, tálhoz. Ha már teljesen sima lett, visszateszem a tálba, lefedem folpackkal és 70-80 perc alatt a duplájára kelesztem.
- A tésztát lisztezett deszkára szedem, kezemmel négyszögletűre széthúzogatom és spatulával 3 részre osztom. A darabokat külön-külön picit átgyúrom, megsodrom, és a bagett formám méretére húzogatom.
- A formába fektetem őket, tetejüket egy éles késsel, vagy pengével bevagdalom. konyharuhával leterítem. Addig hagyom kellni, míg a sütőt előmelegítem 230°C-ra. (Alsó felső sütés, középen)
- A sütő aljába egy tepsit teszek és forró vizet öntök bele, hogy gőzölögjön. Berakom a bagettokat és elkezdem sütni. Ha látom, hogy barnul, vizzel picit megspriccelem, és ha szép barna, akkor van kész. Forrón a legfinomabb.
Tippek
- A tésztát dúsíthatjuk különböző fűszerekkel, de önmagában is nagyon finom és ropogós!