Házi Bagett

Elkészítés: könnyű | 3 db

Hozzávalók / 3 db:

  • 350 ml meleg víz
  • 7 g instant élesztő
  • 50 dkg BL-80 kenyérliszt
  • 1 teáskanál só

Elkészítés:

  • A tésztához a kovászt előző este készítem el. Ehhez a meleg vizet egy nagy tálba öntöm, rászórom az élesztőt és elkeverem. Hozzáadok 25 dkg lisztet és addig keverem, míg teljesen elegyedik. Lefedem a tálat folpackkal és hűtőbe teszem, kb 10-12 órára.
  • Másnap kiveszem a tálat a hűtőből, és szoba hőmérsékleten hagyom felmelegedni 1-1,5 órát. Leveszem a folpackkot és hozzáadok 25 dkg lisztet és 1 teáskanál sót. Elkeverem. Eleinte nagyon ragacsosnak tűnik, de szépen össze fog állni nem kell hozzá több liszt.
  • Teljesen sima tésztává dagasztom, kb 15 perc alatt. Miközben dagasztom, sokszor lecsapkodom a deszkához, tálhoz. Ha már teljesen sima lett, visszateszem a tálba, lefedem folpackkal és 70-80 perc alatt a duplájára kelesztem.
  • A tésztát lisztezett deszkára szedem, kezemmel négyszögletűre széthúzogatom és spatulával 3 részre osztom. A darabokat külön-külön picit átgyúrom, megsodrom, és a bagett formám méretére húzogatom.
  • A formába fektetem őket, tetejüket egy éles késsel, vagy pengével bevagdalom. konyharuhával leterítem. Addig hagyom kellni, míg a sütőt előmelegítem 230°C-ra. (Alsó felső sütés, középen)
  • A sütő aljába egy tepsit teszek és forró vizet öntök bele, hogy gőzölögjön. Berakom a bagettokat és elkezdem sütni. Ha látom, hogy barnul, vizzel picit megspriccelem, és ha szép barna, akkor van kész. Forrón a legfinomabb.

Tippek


  • A tésztát dúsíthatjuk különböző fűszerekkel, de önmagában is nagyon finom és ropogós!

További képek