Kacsazsíros burgonyás rudacska
Elkészítés: könnyű | kb 100 db
Elkészítés: könnyű | kb 100 db
Hozzávalók / kb 100 db:
- 90 dkg liszt
- 50 dkg burgonya
- 25 dkg folyékony kacsazsír
- 10 dkg tejföl
- 3 tojás
- 35 dkg reszelt sajt
- 2,5 dl tej + 1 teáskanál cukor
- 4 dkg élesztő
- 2 teáskanál őrölt pirospaprika
- kb 3 teáskanál só (ízlés szerint)
- szezámmag ízlés szerint
Elkészítés:
- A burgonyát megtisztítom, felkockázom és sós vízben puhára főzöm. Leszűröm és még forrón összenyomkodom (áttöröm) a folyékony zsír felével.
- A tejet a cukorral meglangyosítom, belemorzsolom az élesztőt és meleg vizes tálba téve felfuttatom.
- A lisztet elmorzsolom a burgonyás zsírral, azután hozzáadok 2 egész tojást, a felfuttatott élesztőt, pirospaprikát, sót és a tejfölt is. Kb 10 perces nyomkodás, dagasztás után, szépen elválik az edény falától. Kóstoljuk meg a tésztát kell-e még bele esetleg só.
- Letakarom és a tálban kelesztem fél órát. Utána lisztezett deszkán átgyúrom, és vékonyra kinyújtom. Megkenem a tojással és megszórom a sajttal és a szezámmaggal is. Derelyevágóval vagy késsel kis rudakat vágok belőle és 180°C-ra előmelegített sütőben szép pirosra megsütöm.
Tippek
- Először úgy tűnhet, hogy kevés a liszt és nagyon ragad a tészta, de legyünk türelmesek és dagasszuk kézzel kitartóan, nem kell hozzá több liszt. Egy idő után szépen összeáll, a burgonyától és a zsírtól pedig szép ruganyos tészta lesz.