Pillekönnyű burgonyás pogácsa
Elkészítés: könnyű | 2 nagy tepsi
Elkészítés: könnyű | 2 nagy tepsi
Hozzávalók / 2 nagy tepsi:
- 40 dkg burgonya
- 55 dkg liszt
- 25 dkg margarin
- 1 tojássárgája + 1 egész a kenéshez
- 1,5 dl tej + 1 teáskanál cukor
- 2,5 dkg élesztő
- só
Elkészítés:
- A burgonyát meghámozom, felkockázom és jó sós vízben megfőzöm. Leszűröm, és még forrón összenyomkodom az összes margarinnal. Félreteszem hűlni.
- A tejet elkeverem a cukorral, langyosra melegítem és belemorzsolom az élesztőt. Felfuttatom. A már kissé hűlt burgonyához keverem és beleteszem a tojássárgáját is.
- A lisztet megsózom, a burgonyás masszával összekeverem és jól kidagasztom. kóstoljuk meg kell-e még bele só. Pici lisztet a dagasztás során még adhatunk hozzá, de a tészta maradjon kissé ragacsos és olyan könnyű, mint a fánktészta.
- Letakarom és fél órát kelesztem. Kinyújtom, 1x hajtogatom és újra fél órát kelesztem.
- Ezután újra kinyújtom kb 1,5-2 cm vastagra, késsel becsíkozom a tetejét és kiszaggatom. Sütőpapírral bélelt tepsibe pakolom és megkenem a tetejét 1 egész tojással, amit előtte villával kicsit felvertem. 180°C-os sütőben (középen alsó felső sütéssel) szép barnára megsütöm.
Tippek
- Ezt azért hívom muffintechnikának, mert a muffin alapot hasonlóképpen készítem. Külön külön összeállítom a száraz és a nedves hozzávalókat, utána elegyítem. Ennél a pogácsánál ez a technika egy pillekönnyű állagot eredményez.
- A tészta olyan finom lágy marad, mint a szalagos fánk tésztájánál.
- Fontos, hogy a burgonyát még forrón törjük össze, mert ha kihűl már nem lehet szépen simára törni.