Quiche Lorraine
Elkészítés: könnyű | 28 cm piteforma
Elkészítés: könnyű | 28 cm piteforma
Omlós tészta
Hozzávalók / 28 cm piteforma:
- 22 dkg liszt
- 10 dkg hideg vaj kockázva
- 1 tojás
- 1 teáskanál só
- fél teáskanál sütőpor
Elkészítés:
- A lisztben elvegyítem a sót és a sütőport.
- Hozzáadom a hideg, kockákra vágott vajat és a tojást.
- Gyors mozdulatokkal összeállítom a tésztát. (Ha szükséges 1 evőkanál hideg vizet adok hozzá).
- A tésztát folpackba csomagolom és felhasználásig hűtőbe teszem.
Töltelék
Hozzávalók:
- 3 tojás
- 2,5 dl tej (min 2,8%)
- 2,5 dl habtejszín
- 1 teáskanál só
- pici bors, pici szerecsendió
- 25 dkg reszelt sajt
- 25 dkg kockázott bacon
Elkészítés:
- A bacont lepirítom. A tejszínt és a tejet összekeverem és megsózom.
- Hozzáadom a borsot és a szerecsendiót (ízlés szerint), és jól elkeverem benne a három tojást.
Összeállítás
- Az omlós tésztát kinyújtom és a kivajazott, kilisztezett formámba simítom. Villával megszúrkálom.
- Sütőpapírral leterítem a tésztát és sütőbabbal felöntöm. Elősütöm 180°C-on 8 percig.
- Leveszem róla óvatosan a sütőpapírt a babokkal, és hagyom egy percig hűlni.
- Szórok egy adag sajtot a tésztára, erre teszem a bacont és rá az összes sajtot.
- Egyenletesen ráöntöm a tejszínes elegyet és 180°C-ra előmelegített sütőben kb 35 perc alatt szép világosbarnára megsütöm. Tűpróbával ellenőrzöm.
- A sütőt lekapcsolom, ajtaját egy fakanállal kitámasztom és hagyom a pitét kihűlni.
Tippek
- A piteformát tegyük egy nagyobb tepsibe, hogy az esetlegesen kibuggyanó töltelék sütés közben ne tudjon kifolyni.