Sajtos fánk csónak

Elkészítés: közepes | Kb 22 db

Fánk tészta


Hozzávalók / Kb 22 db:

  • 20 dkg vaj
  • 2 dl tej
  • 20 dkg liszt
  • 1/2 teáskanál só
  • 6 tojás

Elkészítés:

  • A vajat a tejjel összeforralom, hozzáadom a sót és a lisztet.
  • Mikor már rugalmas labdává állt össze 1 percig keverem (megcsípetem).
  • Lehúzom a tűzről és hűlni hagyom. Ha már kissé langyosabb egyesével hozzáadom a tojásokat és mindegyikkel alaposan elkeverem.
  • Habzsákba töltöm a tésztát, tepsibe halmokat nyomok és 200°C-on 10 percig aztán lejjebb veszem a hőt és 180°C-on újabb 10 percig sütöm.
  • Ha már szép barnák akkor gyorsan kiveszem és hagyom hadd essen össze csónak formává.

Sajtkrém


Hozzávalók:

  • 22 dkg sajt + 15 dkg a tetejére
  • 3 tojássárgája
  • 3 dl tejszín
  • 10 dkg vaj
  • 1 teáskanál só

Elkészítés:

  • Összemelegítem a tejszínt a sajttal/sóval/tojássárgájával.
  • Ha már jó sűrű és krémes akkor leveszem a gázról és kihűtöm.
  • Belekeverem a vajat és simára keverem.
  • Habzsákba töltöm és megtöltöm a csónakokat. Megszórom a reszelt sajttal és tálalásig hűtőbe teszem.

Tippek


  • Ennél a receptnél direkt gyorsan vegyük ki a sütőből a megsüt tésztát mert azt szeretnénk ha összeesnének csónak alakzatra.
  • Ha nagy betölthető fánkokat szeretnénk akkor a sütési idő végén a sütőt kapcsoljuk le, támasszuk ki egy fakanállal és hagyjuk bent a fánkokat további 10percig. Így nem fognak összeesni mert a felesleges gőz távozik.