Túrós pogácsa
Elkészítés: könnyű | 2,5 tepsinyi
Elkészítés: könnyű | 2,5 tepsinyi
Hozzávalók / 2,5 tepsinyi:
- 65 dkg liszt
- 25 dkg margarin
- 25 dkg félzsíros túró
- 2 tojássárgája + 1 egész a kenéshez
- 1,5 teáskanál só
- 2 dl tej + 3 dkg élesztő + 1 teáskanál cukor
- kb 15 dkg trappista sajt a tetejére
Elkészítés:
- A tejet a cukorral egy nagy bögrében meglangyosítom és belemorzsolom az élesztőt. Elkeverem és meleg vizes tálba állítom, míg felfut.
- A lisztet megsózom és összemorzsolom a margarinnal. Ha felfutott az élesztő beleöntöm a lisztbe, hozzáadom a tojássárgájákat és a túrót. Alaposan összegyúrom a tésztát és letakarva 40 percig kelesztem.
- Ha megkelt kinyújtom, hajtogatom és letakarva 20 percig kelesztem. Ezt újra megismétlem.
- Végül kb 1,5-2 cm vastagra nyútom és 3,5 cm kiszúróval szaggatom. Sütőpapiros tepsibe pakolom, tetejüket lekenem tojással. Kis sajtot teszek mindegyik tetejére és 180°C-ra előmelegített sütőben (alsó-felső sütéssel középen) szép barnára megsütöm.
Tippek
- Ízlés szerint sózzunk, mikor összegyúrtuk a tésztát kóstoljunk!