Égetett tészta
Az égetett tészta nagyon sokoldalúan használható, a variánsok száma szinte végtelen.
Készíthetünk belőle édes/sós képviselőfánkot, fánkcsónakot, eclair fánkot, profiterolt, mini fánkokat, fánk koszorút vagy bármit aminek egy könnyű, jól tölthető és mutatós alapot szeretnénk.
Az elkészített fánkokat sokféle töltelékkel tudjuk variálni.
Az alaprecept amit használok a következő:
- 8 dkg vaj
- 14 dkg liszt
- 1 dl tej + 1 dl víz
- fél teáskanál só és 1g cukor
- 4 tojás
A vajat felforralom a tejjel és a sóval/cukorral. Egyben hozzáadom a lisztet és addig keverem a tűzön míg ruganyos labdává nem válik és szépen összeáll (kb 1 perc). Utána lehúzom a tűzről és kicsit hagyom hűljön. Egyesével beleteszem a tojásokat és mindegyikkel alaposan elkeverem.
Közben a sütőt előmelegítem 220°C-ra és tetszőleges halmokat nyomok a sütőpapíros tepsibe. Ne legyenek túl közel mert összenőhetnek. A picit hegyes csúcsokat vizes ujjal elsimítom és beteszem a sütőbe. Először 10percig sütőm aztán leveszem 180°C-ra és újabb 10 percig sütöm. Ha elég szép barnának ítélem, lejjebb veszem a hőfokot 150°C-ra, gyorsan kitámasztom egy fakanállal (csak nagyon picit nyitom ki a a sütőajtót) és bent hagyom a fánkokat újabb 5 percre. Ezután lekapcsolom a sütőt és így hagyom további 10 percre.
Kiveszem a fánkokat és egy bambuszpálcával megszúrom, aztán hagyom kihűlni.
A képviselő fánkoknak levágom a tetejét, az ekler fánkokat pedig félbevágom és azután töltöm meg.
Nagyon finom sajtkrémes töltelékkel (a receptet a honlapon megtalálod).
Legutóbb másfél mennyiségű tésztából 3 tepsinyi ekler és képviselő fánkot készítettem főzött vaníliakrémes, mascarponés/tejszínhabos, kakaós és puncsos töltelékkel. A recepteket a honlapon szintén megtalálod.