Piskóta sütési tippek
Alap piskótatekercs sütése
Az alap piskótatekercset én így készítem:
- 1 tojás
- 1 kanál liszt
- 1 evőkanál cukor
Ezt a mennyiséget kell emelni, amekkora méretű tekercset szeretnénk. Ha kakaósat készítek akkor 1 kanál átszitált kakaóport teszek a tésztába, ekkor kicsit kevesebb lisztet teszek bele.
Alapvetően soha nem adok sütőport a sima piskótatekercs tésztájához mivel nem szükséges. Ha elég sok levegőt keverek a tojáskrémbe nagyon szép piskótatekercset kapok.
Érdemes a lisztet, kakaóport átszitálni és úgy adni a tojáshoz, mert könnyebb lesz az eredmény.
A tojásokat szétválasztom és figyelek arra, hogy a sárgájából egy csepp se menjen a fehérjébe mert akkor nem verődik fel. A fehérjéhez minden esetbe adok egy csipet sót, így keményebb lesz a hab. Szoba hőmérsékletű tojásokat használok.
A tojásokat mindig egyirányba keverem és ha kész rögtön megsütöm nem hagyom állni, mert akkor összeeshet.
A sütőt előmelegítem (alsó-felső sütést használok) és 180°C-on 10-12 percig sütöm.
Ha megsült a tekercset konyharuhára fektetem amit előzőleg megspricceltem kis vízzel. Lehúzom a sütőpapírt és gyorsan a konyharuhával együtt feltekerem és hagyom így kihűlni, utána töltöm.
Változatok
A torta alapokat ugyanígy készítem, csak a tortaforma aljára körbe teszek sütőpapírt, így könnyen ki tudom majd szedni a formából és egyenletesen fog felemelkedni.
Egy nagyobb tartalmasabb torta alapjához minimum 5-6 tojást szoktam használni. Ezekbe a tortákba jellemzően teszek egy kis vajat/olajat is (1 tojáshoz 1,5 dkg olvasztott vaj kell) a vajtól kicsit gazdagabb lesz az íze.
Ha szaftosabb tortát szeretnék akkor a vizes piskótát használom amihez csak annyit változtatok, hogy tojásonként 1 evőkanál vizet teszek a sárgájához.
Tehetünk a piskótába darált olajos magvakat is, ettől csak még gazdagabb lesz az íze, vagy használhatunk kakaóport/olvasztott csokoládét is.
Lazításképp, illetve térfogatnövelésképp lehet használni sütőport tojásonként kb 1g szükséges, tehát egy 5-6 tojásos tortához egy fél csomag.
Ha tortaformában sütöm az alapot akkor a sütési idő kb a duplájára nő. 180°C-on sütöm kb 20-25 percig, a sütőt nem szabad nyitogatni, mert akkor a torta összeesik.
Érdekes formájú piskóták
Nagyon szeretek piskótatekercset készíteni mert sokféleképp lehet használni.
A kedvenc formám a tekert piskóta, mert ez nagyon látványos tortát eredményez.
Ezt úgy készítem hogy sütök egy sima piskótát 7 tojásból:
- 7 tojás
- 7 evőkanál cukor
- 7 evőkanál liszt
Fehérjét felverem pici sóval, sárgáját a cukorral fehéredésig aztán óvatosan összekeverem. Rászitálom a lisztet 2 adagban és óvatosan elkeverem. A legnagyobb tepsimben sütöm 180°C-on kb 12 percig.
Lehúzom a sütőpapírt és hagyom kihülni. Ezután vízszintesen 4 ugyanakkora hosszúságú csíkra vágom, tetszés szerinti krémmel megkenem és felcsavarom. Miután egyet felcsavartam a másik végére illesztem és azzal együtt tekerem tovább, így lesz egyre nagyobb a tekercs. Ez egy nagyon látványos felhasználási forma ami csak látszólag nehéz. A lényeg, hogy mérjük meg a tésztát és egyenletes méretűekre vágjuk, mert csak így lesz szép a tekercs.
Extra tipp
Ha nem tudjuk lehúzni a piskótáról szakadás nélkül a sütőpapírt, akkor vizezzük be és várjunk egy percet mert utána szépen le lehet húzni róla.