Tortakrém variációk
Az alábbiakban azokat a tortakrémeket írom le, amelyeket már használtam és sikeresen beváltak különböző tortákhoz, piskótákhoz:
Tojásos vajas sűrített krém
Ez a sűrített krém nem csak azért jó mert sokféle ízben variálható, hanem azért is mert a krém sokkal gazdagabb és tartalmasabb lesz a tojástól. Egy sűrű krémet kapunk, ami alkalmas torták, piték vagy fánkok töltésére de a maradékot akár pohárkrémnek is felhasználhatjuk.
Az alaprecept a következő:
- 2 egész tojás
- 20 dkg cukor
- 1 dl tej
- 20 dkg vaj
A tojásokat a cukorral jól kikeverem. Hozzáöntöm a tejet és azzal is jól elkeverem. Átöntöm és kisebb lábosba és kis lángon, folyamatos kevergetés mellett sűrűre főzöm.
Amikor már jó sűrű, leveszem a tűzről és hagyom szoba hőmérsékletűre hűlni.
A vajat habosra kikeverem és kanalanként hozzákeverem a tojásos krémet.
Finom, sűrű, gazdag krémet kapunk.
Ez a mennyiség egy kicsi torta (18 cm) töltésére és bevonására alkalmas, ha nagyobb tortát készítünk vegyük a hozzávalók dupláját.
Gőz felett sűrített csokoládés-mogyorós krém
Ez az egyik legfinomabb mogyorós-étcsokoládés tortakrém amit valaha kóstoltam, de kell hozzá türelem mivel a hűtési idő meglehetősen hosszú.
Legutóbb ezt a krémet a török mogyorós csokitortához használtam (a teljes receptet megtalálod a honlapon). Ez a krém egy 26-28 cm torta bevonására és töltésére alkalmas de a díszítésre nagy lyukú csövet használjunk mert a mogyorószemek elakadhatnak a kicsiben.
Hozzávalók:
- 6 tojás
- 25 dkg cukor
- 20 dkg étcsokoládé
- 5 evőkanál kakaópor
- 4 evőkanál rum
- 40 dkg vaj
- 12 dkg pörkölt török mogyoró
Az egész tojásokat a cukorral jól kikeverem, aztán gőz felett folyamatos keverés mellett besűrítem. Csípősre melegítem (míg olyan forró nem lesz, hogyha beledugom az ujjam gyorsan ki kell vegyem) ez kb 6 perc. Ekkor leveszem a tűzről és hozzákeverem a darabolt csokoládét, a kakaóport, a darált mogyorót és a rumot. Simára elkeverem és megvárom míg szoba hőmérsékletűre hűl. Ekkor hozzáadom a kihabosított vajat és hűtőbe teszem, kb óránként átkeverem. Kb 4-5 óra múlva éri el azt az állagot amivel már lehet tölteni a tortát. (kisebb tortához a hozzávalókat felezd)
Gyors tejszínhabos gyümölcsös töltőkrém
Ehhez a gyors és könnyű krémhez nem kell más csak tejszín és gyümölcs. Könnyű piskótákhoz vagy nyári tortákhoz ideális, de pohárkrémnek is tökéletes.
Hozzávalók:
- 500 ml tejszín
- 35 dkg gyümölcs pürésítve és ízlés szerint cukrozva + 15 dkg kicsi darabokra vágva
- 4 evőkanál porcukor
- 1 habfixáló
A gyümölcsöt nagy részét leturmixolom, amit a díszítésnek szánok azt vagy felkockázom vagy nagyobb darabokban hagyom. Ízesítem a pürét ízlés szerint. A tejszínt a cukorral habbá verem és a vége felé beleteszem a fixálót. Ezután összekeverem a gyümölcspürével.
Azonnal megtöltöm a krémmel a piskótát. A darabos gyümölcsöt rakhatjuk a krémbe de díszítésnek is használhatjuk.
Hűtött tejszínes csokoládés töltőkrém (párizsi krém)
Ezt a krémet sokáig kell hűteni, de megéri, mert a végeredmény egy könnyű krém amivel ráadásul könnyű dolgozni. Tortakrémnek a legjobb, pl rumos narancshéjjal, de pohárkrémnek is nagyon finom.
Hozzávalók:
- 350 ml tejszín
- 10 dkg étcsokoládé
- 8 dkg cukrozatlan kakaópor
- 50 dkg vaj
- 45 dkg cukor
A tejszínt csípősre melegítem a cukorral. Beleteszem a csokoládét, átszitált kakaóport, 15 dkg vajat és simára elkeverem. Addig melegítem míg kicsit be nem sűrűsödik, krémesebb állaga lesz. Szobahőmérsékletem kihűtöm, utána a hűtőbe teszem éjszakára. Másnap kihabosítom a maradék vajat és több részletben hozzáadom a krémet.
Vajkrémes töltőkrém
Ez a legegyszerűbb vajkrém, általában piskótába használom. A legutóbb a nosztalgikus diótortánál használtam ezt. Végtelenül egyszerű, mert csak sok vaj és cukor kell hozzá, de ha feldobjuk egy kis dióval és rummal, nagyon finom krémet kapunk.
Hozzávalók:
- 30 dkg darált dió
- 20 dkg porcukor
- 2 dl tej
- 2 evőkanál rum/aroma
- 25 dkg vaj
A tejet felforralom. Diót a cukorral összekeverem és leöntöm a forró tejjel. Hozzáadom a rumot és megvárom míg langyosra hűl. Ekkor hozzáadom a lágy vajat és jól elkeverem. Hűtőbe teszem egy fél órára utána bevonom vele a piskótát.
Ez a mennyiség egy 30 x 40 cm piskóta bevonására alkalmas.
Mascarponés töltőkrém
Az egyik kedvencem mert nagyon sokféleképp használható. Használhatjuk önmagában cukorral és tejszínhabbal lazítva, vagy akár áttört túróval is. Legjobban a kókuszos verziót kedvelem, ezt használom piskóta tekercs töltésére, de a kozák sapka krémje is hasonló.
Kókuszos krém:
- 50 dkg mascarpone
- 15 dkg porcukor
- 200 ml tejszín
- 5 dkg kókuszreszelék
- 1,5 csomag zselatin fix
A tejszín habbá verem. A mascarponét simára keverem a porcukorral és a zselatin fixel. Hozzáadom a tejszínhabot és a kókuszt. Fél órára hűtőbe teszem, mielőtt dolgozom vele.
Túrós krém:
- 25 dkg túró áttörve
- 25 dkg mascarpone
- 200 ml tejszín
- 15 dkg porcukor
- 1 citrom héja és fele leve
- 1 csomag zselatin fix
A tejszínt habbá verem. A túrót ízesítem a citrom levével, héjával és a cukorral. Összekeverem a mascarponéval és a tejszínhabbal. Végül rászórom a zselatin fixet és jól elkeverem. Fél órát hagyom a hűtőben azután dolgozom vele.
Főzött vaníliakrém
Ezt a krémet használom képviselőfánkba, ekler fánkba de egy pohárba piskótával rétegezve is nagyon finom. Sokkal finomabb, mint a sima pudingos krém, megéri a fáradságot.
Hozzávalók:
- 4 tojássárgája
- 7 dkg cukor
- 4 dkg étkezési keményítő
- 1 vaníliarúd
- 480 ml tej
- 1,5 dkg vaj
A vaníliarudat kikaparom és a magokkal együtt a tejbe teszem. Felforralom és kicsit félre teszem. Közben a tojásokat fehéredésig keverem a cukorral, hozzáteszem az étkezési keményítőt és azzal is jól elkeverem. A tejből kiveszem a vaníliarudat és egy kicsit hozzáöntök a tojáshoz, de közben folyamatosan keverem nehogy kicsapódjon. A tojássárgáját a tejbe öntöm és visszateszem a tűzre. Folyamatos keverés mellett besűrítem, ha elérte a kívánt állagot, leveszem a tűzről és egy tálba öntöm. Szoba hőmérsékletűre hűtöm, ezután belekavarom a vajat. Folpackkal lefedem, hogy ne bőrösödjön és felhasználásig hűtőbe teszem.