Házi krémes torta
Elkészítés: közepes | 24 cm forma
Elkészítés: közepes | 24 cm forma
Hozzávalók / 24 cm forma:
- 2 csomag leveles tészta
- 5 tojás
- 25 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 teáskanál vanília paszta
- 8 dl tej
- 3 csomag vaníliás főzős pudingpor
- 8 lap zselatin
- 400 ml tejszín
- 1 csomag zselatin fix
- 1 evőkanál porcukor
Elkészítés:
- Először az alját és a teteje lapokat készítem el. Ehhez a leveles tésztából kivágom a forma méretét 2x. Az egyiket szeletekre vágom és kicsit távolabb teszem egymástól, hogy ne süljenek majd össze. 200°C-ra előmelegített sütőben kb 10 perc alatt megsütöm az alja kört és a tetején lévő lapokat.
- A krémhez szétválasztom a tojásokat, a fehérjéhez csipet sót adok. A sárgájákat kb 2 dl tejjel és a pudingporokkal összekeverem. A zselatin lapokat hideg vízbe beáztatom és hagyom megduzzadni. Ha kihűlt az alsó lap, magasabb állítható formába teszem.
- A fehérjét háromnegyedig felverem, utána hozzáadom több részletben a cukor felét és fényes kemény habbá verem. A tejet a maradék cukorral, vaníliás cukorral és a pasztával, csípősre melegítem, majd hozzáadom a sárgájás elegyet és takarék lángon folyamatosan kevergetve besűrítem.
- Ha már pudigsűrű, akkor lezárom és belekeverem a kinyomkodott zselatinlapokat. Hozzáadom még forrón a fehérjehabot, utána az előkészített formába a megsült alapra öntöm. Ha már kicsit hűlt, beteszem a hűtőbe.
- Ha megkötött a süti teteje, kb 2 óra múlva a tejszínt 1 evőkanál porcukorral és a zselatin fixxel felverem és óvatosan a tetejére kenem. Hagyom egy éjszakát állni, másnap kiveszem a formából, tetejére teszem a felvágott lapokat és porcukorral megszórva díszítem.